От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа

...
От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа
Коментари Харесай

Хампарцумян: Дадена стока може да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените

От години настояваме за диференцирано Данък добавена стойност за артикули от първа нужда. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който споделяме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази с понижаване разноските на семействата. Очевидно е, че би трябвало да се наложи надзор, какъвто в страната липсва. Това сподели икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова пред Нова телевизия.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните ограничения в Турция. " Това са неща, които имат доста кратковременен резултат и дълготрайно в действителност да балансират в допълнение стопанската система. Идеята е да произвеждаме повече артикули и услуги ", посочи той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите би трябвало да наблюдават по какъв начин и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. " Ние имаме и веригата на доставки, през която също би трябвало да мине този надзор. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и Данък добавена стойност. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е извънредно време да бъде комплициран край ", безапелационна е тя.

Според Хампарцумян има опция дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, в случай че има таван на цените. " Кой тъкмо ще управлява тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лева може да ги купиш. В края на тази верига ще се сътвори една нова " черна " борса, в която едни хора внезапно ще забогатяват за сметка на всички останали ", акцентира той.

Финансистът добави: " Една наивна част от популацията ще счита, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили казуса. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен интервал ", безапелационен е Хампарцумян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР