От години младите семейства с ипотечен кредит могат да спестят

...
От години младите семейства с ипотечен кредит могат да спестят
Коментари Харесай

Все повече млади семейства използват данъчни отстъпки при плащане на ипотека

От години младите фамилии с ипотечен заем могат да спестят от ДОД (данък общ доход), като понижат данъчната си основа с до 10 на 100 поради платените лихви през годината.

За да се случи това обаче, би трябвало да показват пред данъчните цялостен наръч документи и за край - да платят най-малко за един от тях. Освен акта за цивилен брак, контракта за ипотечен заем, удостоверен от банката, погасителен проект за месечните вноски е належащо и настрана уверение за точната сума на лихвените заплащания, направени през годината. Лошата вест е, че тя коства сред 12 и 30 лв.. Най-евтиният вид е справката да бъде електронна. Тогава излиза тъкмо на половина на хартиената, която в Банка ДСК да вземем за пример е 24 лв.. В УниКредит Булбанк пък я издават против 18 лв..

Простите сметки обаче демонстрират, че макар този разход данъчното облекчение си заслужава. И в последните години на кредитен взрив от ден на ден млади фамилии се възползват от него.

Ето един ориентировъчен образец: в случай че данъчната основа на работещия е 18 000 лв., т.е. приходите му са 1500 лв. месечно, и през годината кредитополучателят е платил за лихви по ипотечния си заем 5000 лв., то данъкът към този момент му се пресмята върху по-ниска база - не 18 000 лв., а 13 000 лв..

Така в първия случай размерът на данъка ще бъде 1800 лв. (10% от данъчната основа), а във втория - 1300 лв., т.е. страната ще върне 500 лв. на младото семейство. Още от стартирането си тази мярка е ориентирана единствено към съпрузи, единият от които е на възраст до 35 години. Задължително изискване е и жилището да е само за фамилията.

Данъчни облекчения могат да се получат за деца до 18-годишна възраст, за деца с увреждания, за дарения, за платен стаж за пенсиониране, за доброволни вноски в пенсионен фонд и за застраховка живот. Доброволното пенсионно обезпечаване и вноската за животозастраховане също смъкват до 10% от данъчната основа на лицето. На питане от пенсионно сдружение ДСК " Родина " показаха, че справката, която да послужи пред Национална агенция за приходите, не се заплаща.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР