От години IT секторът е сред най-бързо развиващите се по

...
От години IT секторът е сред най-бързо развиващите се по
Коментари Харесай

Accenture: IT компанията, която инвестира в хората

От години IT секторът е измежду най-бързо разрастващите се във връзка с грижата за хората. За благополучие, все по-често следим сходен тренд и при компании в други сфери, където работодателите уголемяват своя капацитет, осъзнавайки че хората са най-важният им актив. Темата за обществените придобивки постоянно е била водеща, само че през последните години сме очевидци по какъв начин този термин еволюира и, с изключение на материалния му аспект, виждаме все по-голям фокус върху благополучието на хората, менталното здраве и предлагането на психическа поддръжка в сложни моменти.

Accenture е от фирмите, които освен следват тези трендове, само че е измежду първите у нас, които ги постановат като сполучливи практики. В международен мащаб, тя е шеф на над 738 000 души в към 200 местоположения и е част от влиятелната ранглиста Fortune Global 500 за 20-а поредна година. Прилагайки този интернационален опит и към този момент одобрени политики, от стъпването си у нас през 2015 година, Accenture България се развива с високи обороти. Компанията оперира както в софтуерния бранш, по този начин и BPO сферата, като екипите ѝ сплотяват над 1100 чиновници, разпределени в две съществени звена – Technology и Operations.

Ако можем да определим кое е нещото, което подхранва многобразието от хора и планове в Accenture, то това би било концепцията за равенопоставеност и опциите за развиване. Подобна среда не би била устойчива и сполучлива, в случай че компанията не поставяше преди всичко хората и грижата за тях. Именно заради тази причина, тя обезпечава идентични условия на всички, без значение от техния пол, вяра, полова ориентировка и етническа принадлежност.

Докато всички преминавахме през съществени трансформации за последните три години, две доста значими тематики, свързани с работната среда, започнаха да излизат на напред във времето – това са точно психологичното здраве и салдото сред персоналния и професионалния живот.

Accenture на собствен ред работи с обсег и в тази посока.

Компанията предлага на своите хора и техните фамилии разнообразни форми на психическа поддръжка. Една от тях е специфичната Програма за подкрепяне на чиновниците. Тя дава опция за безвъзмездни психически, правни и финансови съвещания със експерти. От предходната година здравният пакет за всеки чиновник включва безвъзмездни съвещания със експерти при положения на меланхолия, тревога, стрес, зависимости, спорове на работното място, родителство и фамилни проблеми. Освен това, хората имат опция и за онлайн срещи с психотерапевти, които им оказват помощ за справяне със стрес и сложни обстановки.

От години Аксенчър работи интензивно в посока поощряване на салдото сред професионалния и персоналния живот. Според едно от световните ѝ изследвания – Future of Work 2022, което включва над 9 хиляди респонденти, 83% от чиновниците в разнообразни браншове са на мнение, че смесеният режим на работа е най-благоприятен и работят най-добре тъкмо по този метод. Компанията е измежду пионерите в страната, които вкарват хибриден модел на работа още преди 6 години и към днешна дата има чиновници във Варна, Бургас и Русе, които работят напълно отдалечено. Като част от своя обществен пакет, тя дава и финансова помощ за закупуване на съоръжение за работа от у дома. И, не на последно място, според от позицията си, чиновниците разполагат с 25-30 дни заплатен годишен отпуск.

Accenture може да се похвали самоуверено с това, че предлага и един от най-хубавите пакети със обществени придобивки у нас. Всяка година компанията прави разнообразни вътрешни и външни изследвания, свързани с трендовете на пазара, удовлетвореността и потребностите на хората. На база събраната противоположна връзка, годишно актуализира своя обществен пакет, който включва месечни ваучери за храна, застраховка живот и спомагателен първокласен пакет за здравно и дентално обезпечаване, съпроводени от финансови бонуси за дългогодишна работа в компанията. Accenture интензивно поддържа работещите родители, без значение от тяхната полова ориентировка и броя на децата им – биологични и/или осиновени. Компанията е първата у нас, която предлага заплатен годишен отпуск по бащинство в границите на 8 седмици. Всеки месец чиновниците могат да избират от разнообразни варианти от еластичен пакет с спомагателни придобивки, по отношение на потребностите си. Сред тях се подреждат опциите за спомагателна здравна застраховка за член от фамилията, карта за гориво или публичен превоз, издаване на MultiSport карта, разтривки в офиса, ваучери за дарове и други

Успоредно с предлагането на едни от най-хубавите обществени придобивки, грижата за психологичното здраве и свободата в избора на работна локация, Accenture разива доста сполучливо и своята политика за приобщаване и многообразие. Компанията подхожда към нея със същата дисциплинираност както към всеки различен бизнес приоритет, защото тя е от главно значение за хората. Областите, върху които се концентрира, са недискриминация, поддръжка на LGBTQ+ общността, хора с увреждания и междукултурно разнообразие. Самите чиновници също са мощно ангажирани с тези тематики. Част от тях вземат участие в специфичен комитет за ангажиране и приобщаване, който действа на правилото на доброволчеството. Хората, които членуват в него, съвместяват тези свои функционалности с ежедневните си работни отговорности. Напълно справедливо, Accenture заема 1-во място в международната ранглиста на DiversityInc. за компании, промотиращи разнообразието в своите екипи.

Статистиката демонстрира и триумфите на компанията в реализиране на равнопоставеност сред половете – към октомври 2022 година над 57% от чиновниците в нея са дами. 25% от ръководещите шефове в Accenture в световен мащаб също са представители на „ нежния “ пол, а новата цел е в международен мащаб този % да доближи 30%.

Доставянето на 360-градусова стойност има водеща роля за триумфите на Accenture. Компанията не стопира да се развива както на интернационално, по този начин и на локално равнище, като способства позитивно за това по какъв начин хората схващат смисъла на „ работното място “. Чрез своите политики и налагането на международно положителни практики в приобщаването и грижата за чиновниците, Accenture съумява да подтиква бизнес средата у нас да работи още по-активно в тази посока. Успешните компании на бъдещето са точно тези, които носят изгода и добавена стойност за хората, сътрудниците си и общностите по света. Събирайки на едно място надарени хора, новаторски партньорства и най-новите технологии, компанията реализира тъкмо това и сполучливо притегля, стимулира и задържа най-хубавите хора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР