От години говоря, че има политическа намеса в работата на

...
От години говоря, че има политическа намеса в работата на
Коментари Харесай

Румен Радев: От години говоря, че има политическа намеса в съдебната власт

„ От години приказвам, че има политическа интервенция в работата на прокуратурата, въобще на правосъдната власт “. Така президентът Румен Радев разяснява абсурда към държавното обвиняване.

„ Надявам се, че след всичко, което излезе нескрито за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на Висш съдебен съвет, те да покажат самостоятелност и послушание само на закона и на правилата, открити в правосъдната власт “, съобщи президентът. 

Той разяснява и напрежението сред София и Скопие. По думите му Република Северна Македония би трябвало да убеди не България, а своите жители, че гради демократична страна.

Държавният глава напомни, че към преговорната рамка има неразделна част и това е Протоколът, подписан сред двете страни: „ Там няма напредък. Затова приказвам с европейските водачи и институции да има придвижване по този протокол, тъй като там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други значими неща, като съхраняването на нашето културно завещание “.

Радев акцентира, че включването на българите в Конституцията на РСМ е наложително изискване за начало на договарянията за участие и това изискване е залегнало също по този начин и в самата преговорна рамка във Френското предложение.

По думите му насаждането на ненавист към българите е развой, който тече от десетилетия в Северна Македония.

„ Това е цяла теория, учредена на антибългарска идеология и очевидно лишава време, до момента в който РСМ застане измежду демократичните страни и ние би трябвало да оказваме помощ в този развой “, съобщи още той.

Президентът отхвърли да разяснява втория и третия мандат за сформиране на постоянно държавно управление, преди да завърши процедурата към първия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР