От години българските дипломати са изправени пред много предизвикателства, свързани

...
От години българските дипломати са изправени пред много предизвикателства, свързани
Коментари Харесай

Дипломация за „жълти стотинки“: Служители от Външно искат 100% увеличение на заплатите си


От години българските дипломати са изправени пред доста провокации, свързани най-много с ниското възнаграждение. Людмил Илиев, дипломатически чиновник четвърта степен и Мартин Колев, който е трета степен, са подготвени да се откажат от мечтаната и мъчно реализирана специалност.

Те оповестиха, че има още какво да се направи, само че при заплата 800 лева и под 1500 чисто за четвърта степен, желаят 100% нарастване.

Людмил Илиев е учил във Англия, а Мартин Колев в Китай. И двамата са минали през едногодишно образование в Министерството на външните работи. Преди това през редица изпити, инспекция знаят ли добре два непознати езика. Освен това е имало и психотестове.

„ Минималното условие при нас въобще с цел да можеш да аплайваш за дипломата, е да имаш просветително квалификационна степен магистър и най-малко два непознати езика. Ако отговаряме на тези условия, се явяваме на изпит, който е задоволително комплициран. Той има писмена, джука част, има психо тест за обща просвета. Превод, обобщение на непознат език. Общо взето обгръща се целия интернационален дневен ред, след което година имаме образование. Няколко месеца са изключително интензивни “, изясни Илиев.

Конкурсите за тях не са по никакъв начин лесни и след прекосяването им за тях е обидно, че получават заплати на равнище 2007 година

Мартин Колев изясни, че преди да се захване с дипломация е работил в частния бранш и е получавал тройно на това, което взима в този момент.

Нашата работа излиза е идея, също така е забавна, сподели той.

Двамата млади дипломатически чиновници знаят от своите по-опитни сътрудници, че проблемите са от години.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР