От години Амстердам се бори с проблемното поведение на туристите,

...
От години Амстердам се бори с проблемното поведение на туристите,
Коментари Харесай

Край на дивите партита в Амстердам? Градът отбеляза спад на проблемните туристи след инициативата Stay Away

От години Амстердам се бори с проблематичното държание на туристите, и по-конкретно с това на британците, които гледат на нидерландската столица като на място, където могат да си " махнат главите ".

В устрема си към ребрандиране, в края на 2022 година градът инициира специфичната акция „ Стойте надалеч “ (Stay Away).

Инициативата се концентрира върху „ интензивно разубеждаване на интернационалните гости с проекти да ‘ “си прекарат диво “ в Амстердам “.

Мерките включват по-ранно затваряне на питейни заведения, клубове и обществени домове, както и възбрана на пушене на канабис в избрани елементи на града.

Въпреки рецензията на доста нидерландци, изследване на анализатори в туристическата промишленост ForwardKeys, основано на данни за продажба на билети на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), демонстрира, че акцията може би дава резултати: от 2019 до тази година полетите сред Обединеното кралство и Амстердам са намалели с 22%, до момента в който при тези от дестинации като Париж и Атина се следи нарастване.

Съветът на Амстердам твърди, че личните му данни, учредени на разбор на Световния съвет по пътувания и туризъм, демонстрират " лек спад " на пътуващите от Обединеното кралство през интервала, написа английският The Guardian.

Фокусът неслучайно е подложен върху английските туристи, чиито момински и ергенски празненства са се трансформирали в синоним на " проблемите с туристите ", изключително в региона на Червените фенери.

По-рано тази година Амстердам влезе в интернационалните вести главно с акцията си за " обезсърчаване " на евентуалните туристи, ориентирана към английските мъже на възраст сред 18 до 34 години.

Ако потърсите онлайн термини като " ергенска вечер " или " на ниска цена хотел в Амстердам ", в търсачките се появяват държавни реклами, които предизвестяват, че вземането на опиати и изхвърлянето на отпадъци в нидерландската столица може да докара до санкция от 140 евро, престъпно досие и трайно увреждане на здравето.

Берт Нап, дълготраен гражданин на центъра в Амстердам, на който „ в действителност му е омръзнало да повръщат върху къщата му “, споделя пред The Guardian, че вижда разлика.

" Забелязахме, че броят на английските гости е по-малък отпреди. Точно след Ковид те се завърнаха с цялостна мощ. След това започва акцията " Стойте надалеч " и в действителност забелязахме понижаване на броя на туристите, които изцяло полудяват ".

Нап прибавя още, че алкохолът постоянно е част от пътуването, а задграничните гости, изключително англичаните и ирландците, стартират да пият от рано сутринта.

„ Хората са добре пристигнали в Амстердам, само че ние не сме площадка за неприятно държание ", счита нидерландецът.



Общината въпреки всичко акцентира, че ограниченията не са адресирани само към английските туристи.

„ Инициативата не е ориентирана единствено към британците, а е общ брой от общи ограничения, целящи да противодействат на растежа на туризма, който предизвиква неудобства в международен мащаб. Именно поради това Съветът се радва на цифрите, които виждаме “, съобщи локалната власт.

 Не всички споделят този оптимизъм. Дейвид Тарш, представител на ForwardKeys, акцентира резултата на репутационната вреда, която Амстердам понася, защото е „ извънредно една страна да дестимулира туризма “.

„ Почти всяка точка в света желае туристи. Туристите идват и харчат задгранична валута, това са най-лесните доходи от експорт, които можете да получите, и са извънредно скъпи за стопанската система и за отварянето на нови работни места ", счита Тарш.

Бизнесът също не е сигурен, че смяната е безусловно положителна. Марко Лемърс, основен изпълнителен шеф на Conscious Hotels, показва, че акцията жигосва британците.

" Хората споделят, че това е триумф. Но дали е триумф, в случай че си предиздвикал страната си да наподобява недружелюбно? От тази позиция сигурно може да се каже, че са постигнали нещо ".

Въпреки въведените фрапантни ограничения и засиленото полицейско наличие в нидерландската столица, това лято в Амстердам не е издададена нито една санкция за туристи, нарушили възбраната за пушене на канабис навън.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР