От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за

...
От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за
Коментари Харесай

Съливан: Ваше право е да решавате за Турски поток и F-16

От позиция на Съединени американски щати е значима енергийната диверсификация за България, с цел да няма взаимозависимост от единствено един енергиен източник. Суверенно право на България е да реши дали продължението на " Турски поток " ще премине през страната ви. Това сподели първият заместник-държавен секретар на Съединени американски щати Джон Съливан на брифинг в Министерския съвет след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По отношение на офертата за пазаруването на самолети F-16 от страна на българското държавно управление, Съливан отговори, че тези самолети са оперативно съвместими със самолетите, които са на въоръжение в НАТО, само че дали страната ни ще одобри офертата на " Локхийд Мартин " и това е суверенно решение на България.

По-рано през днешния ден и министър председателят Бойко Борисов призна, че американските самолети са най-хубавите, само че акцентира, че не желае да въздейства на Комисията по желание на нов изстребител.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева осведоми, че с първия зам.-държавен секретар на Съединени американски щати са изтъкнали, че макар растежа в комерсиалните връзки, сред България и Съединени американски щати, има огромен капацитет за тяхното усилване. Обсъждано е било и партньорството в областта на защитата. Освен това България и Съединени американски щати имат една и съща позиция във връзка с европейската вероятност за Западните Балкани, добави Захариева.

Захариева благодари за положителното съдействие със Съединени американски щати и се надява, че в близко бъдеще визовият режим за българските жители, които пътуват в Америка, ще се отстрани.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан уточни, че 2019 година е доста значима, тъй като тогава се отбелязва 15-годишнината от участието на България в НАТО, защото страната ни е доста значим сътрудник в организацията. Той акцентира, че държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео желае да ускори взаимоотношенията на Съединени американски щати с България. Според Съливан двустранните връзки сред България и Съединени американски щати непрестанно се ускоряват и задълбочават.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР