От гледна точка на екологичното измерение градовете са основни фактори,

...
От гледна точка на екологичното измерение градовете са основни фактори,
Коментари Харесай

Как промените в климата влияят на градовете

От позиция на екологичното измерение градовете са съществени фактори, допринасящи за световната резистентност и битката с измененията в климата, защото те са местата, където е съсредоточена по-голямата част от потреблението на ресурсите и генерирането на боклуци и нездравословни излъчвания. В Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване са заложени правилата за „ зелено, природосъобразно ” развиване, съобразени с модела, който маркирах в отговор на предходния въпрос. Тук Вие ме насочвате към един значителен аспект, обвързван с ръководството и административните граници на града, респективно общината, която в действителност е териториалната единица за реализиране на локалното самоуправление.

В административно-териториалното устройство на България има 3 общини, които се състоят единствено от едно обитаемо място (град) и тяхната територия се лимитира в землищните граници на този град. Това са общините Пловдив, Добрич и Ямбол. Община Пловдив обгръща територията единствено на град Пловдив, който от своя страна играе ролята на общински център и на другите две прилежащи общини " Марица " и " Родопи ", които обгръщат напълно града. Освен това община Пловдив в границите на своята територия се дели на 6 региона, сходно на София и Варна.

До 1987 година общините " Марица " и " Родопи " са били региони на Пловдив. Практически те действат като такива и в този момент. За да могат прецизно да се извършват наредбите на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация в обществено икономическото и устройственото обмисляне на трите общини, е належащо интелигентно съдействие, коопериране и синхрон във образуване на общинските политики, създаване на стратегическите и планови документи, установяване на целите, ограниченията и съответните планове за реализация. Естествено в този развой община Пловдив господства, тъй като нейният капацитет и метод на действие образува агломерация, която включва освен територията на общините " Марица " и " Родопи ", само че причислява и други общини от региона и даже от прилежащите области. Плод на това съдействие в планирането и ръководството е най-успешният публично-частен план " Тракия икономическа зона ", който обгръща шест индустриални зони към Пловдив. Тук са осъществени планове за над 1 милиарда евро. от български и задгранични компании, в които работят над 15 000 души.

ЗМСМА регламентира опциите на общините да си сътрудничат и сдружават при планирането, даването на услуги, реализирането на планове и други Това надвишава рестриктивните мерки на административните граници и разрешава да се вземат ефикасни общи решения за реализиране на устойчиви резултати, в това число във връзка с световни проблеми, каквито са тези свързани с климатичните промени. От позиция на екологичното измерение градовете са съществени фактори, допринасящи за световната резистентност и битката с измененията в климата, защото те са местата, където е съсредоточена по-голямата част от потреблението на ресурсите и генерирането на боклуци и нездравословни излъчвания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР