От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките

...
От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките
Коментари Харесай

Стареенето се случва на три ясно разграничими етапа

От позиция на биологичното стареене, тялото наподобява превключва предавките три пъти през нашия витален цикъл, демонстрира ново проучване, като основните прагове са на към 34 години, на 60 години и на 78 години.

С други думи, в този момент имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрестанен развой, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите от новото проучване могат да оказват помощ да разберем повече за това по какъв начин телата стартират да се унищожават, когато остаряваме, и по какъв начин характерните болести, свързани с възрастта – в това число заболяването на Алцхаймер или сърдечно-съдовите болести, могат да бъдат по-добре овладявани.

Същото изследване предлага нов метод за надеждно установяване на възрастта на хората, като се употребяват равнищата на протеини (протеомът) в кръвта. Протеомът е целият набор от протеини, който е или може да бъде експресиран от геном, клетка, тъкан или организъм в избран миг.

„ Чрез бездънен разбор на стареенето на плазмения протеом, ние установихме скокообразни промени по време на човешкия живот “, пишат откривателите в оповестената публикация.

„ Тези промени са резултат от скупчването на протеини движещи се по разнообразни модели, което приключи с появяването на три талази на стареене. “

Екипът проучва данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки равнищата на към 3000 разнообразни протеини, движещи се през тези биологични системи, и действайки като моментна фотография на протичащото се в тялото: от тях са открити 1379, които варират с възрастта.

Въпреки че тези равнища на протеин постоянно остават релативно непрекъснати, откривателите откриват, че огромни промени се следят при отчитането на голям брой протеини в младата възраст (около 34 години), към късната междинна възраст (60 години) и при старостта (около 78 години).

Защо и по какъв начин се случва това към момента не е ясно; само че в случай че протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде опция на доктор да вземем за пример да ви предизвести, че черният ви дроб старее по-бързо от този на междинния човек на вашата възраст.

Изследването също по този начин акцентира връзката сред стареенето и кръвта, нещо, което е видяно и в предходни изследвания.

„ Отдавна знаем, че измерването на избрани протеини в кръвта може да даде информация за здравословното положение на човек – положението на липопротеините да вземем за пример, приказва за сърдечно-съдовото здраве “, споделя неврологът Тони Уайс-Корей от Центъра за проучвания на заболяването на Алцхаймер в Станфорд.

„ Досега обаче, не беше оценено, че толкоз доста разнообразни равнища на протеини – почти една трета от всички, които разгледахме – се трансформират доста с напредването на възрастта. “

Изследователите съумяват да основат система, посредством която комбинацията от 373 определени протеини в кръвта, може да се употребява за установяване на възрастта на човек, с акуратност до към три години.

Интересно е, че когато системата се е провалила, като е определила възраст, която е прекомерно по-ниска от действителната на проучвания субект, той нормално е бил доста здрав за своята възраст. И противоположното, при неточност състаряваща индивида, той нормално се е оказвал много болен.

Друга констатация от проучването дава повече доказателства за нещо, което учените подозират от дълго време: мъжете и дамите остаряват по друг метод. От 1379 протеина, за които е открито, че се трансформират с възрастта, 895 (близо две трети) са доста по-определящи за възрастта на единия пол спрямо другия.

Това към момента са ранни открития – откривателите споделят, че всяко клинично приложение въз основата на това изобретение към момента евентуално е отдалечено на разстояние 5-10 години – и ще отнеме доста повече работа, с цел да се разбере по какъв начин всички тези протеини са маркери за възрастта и дали в реалност способстват за стареенето.

Все отново откритието дава опция един ден да може да се получи кръвен тест, който да мери по какъв начин остарявате, обикновено, по-бързо или по-бавно от междинното ниво на вашата възрастова група- най-малко на клетъчно равнище.

И колкото повече знаем за остаряването, толкоз повече можем да създадем, с цел да му противодействаме. Това би могло да бъде основа за всичко – от това да знаем какво да пием и ядем, с цел да прибавим евентуално още няколко години живот, до идентифициране на лекуване, с цел да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„ В идеалния случай бихте разбрали, по какъв начин на практика всичко, което сте създали, методът на вашия живот, въздейства на физиологичната ви възраст “, споделя Уайс-Корей.

Изследването е оповестено в списание Nature Medicine.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР