От Главната инспекция по труда (ГИТ) съветват работодателите да организират

...
От Главната инспекция по труда (ГИТ) съветват работодателите да организират
Коментари Харесай

От ГИТ съветват работодателите да осигурят подходящи условия на труд

От Главната ревизия по труда (ГИТ) поучават работодателите да провеждат труда на своите служащи съгласно зимните условия , оповестиха от ГИТ. Специалните ограничения за запазване живота и здравето на работещите са поради прогнозата за рисково студено време през седмицата в цялата страна.

За 26 февруари 2018 година, понеделник, в областите Кърджали и Смолян е подаден червен код за доста рисково време с значителни снеговалежи и мощен вятър .
В останалите области на страната кодът е оранжев.
При червен и оранжев код за неподходящи климатични феномени - снеговалеж, дъжд, вятър, ниски температури, мъгла, работодателите би трябвало да обезпечат подобаващи условия на труд на своите служащи, поучават от ГИТ.

При работа навън би трябвало да се реши до каква степен тези неподходящи климатични условия могат да застрашат живота и здравето на служащите. Според предписанията, належащо е да се подхващат ограничения за минимизиране на риска от измръзване и застрашаване здравето на чиновниците.

Сред ограниченията е смяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, смяна на вида работа .

От ГИТ поучават да се разпорежда работа, която е по-безопасна при дадени условия. Фирмите да обезпечават уместно работно облекло, персонални защитни средства или средства за групова отбрана (в случая такива, които защищават от преохлаждане и измръзване). Хората да работят с пространства, които обезпечават възобновяване на топлинния баланс на организма, да имат топли питиета и така нататък

Трябва да бъде обезпечено наблюдаване или средства за връзка с работещите навън на изолирани работни места . Работодателите да имат подготвеност за оказване на първа здравна помощ и условия за уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение.

В Наредбата за минималните условия за микроклимата са разказани допустимите минимални и оптимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия интервал на годината. Те са съобразени с лека, приблизително тежка и тежка физическа работа в закрити пространства.

При ниски температури оптималните стойности варират сред 16 и 23 градуса . За тежък физически труд допустимите температурни разлики са - от 13 до 25 градуса. .

Заради относително топлото за интервала време до момента в Инспекцията по труда тази зима са подадени единични сигнали, свързани с работа при ниски температури , които нормално са от работещи на закрито и то в по-големи пространства, в които не е обезпечено отмерено стопляне.

Липсата на премерване на температурата е измежду нарушаванията за факторите на работната среда, допълват от ГИТ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР