От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен

...
От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС с удар по Асен Василев: Поискаха да покрие дупката в енергетиката от 1 млрд. лв.

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаеха в законопроект финансовият министър Асен Василев да покрие недостига от 1 милиарда лв. в енергийната система. Под плана на решение подписите си са поставили Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Делян Добрев. Причината за него е недостиг във Фонда за електроенергийната сигурност. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи виждат повода за това в деяние на Василев. На това изказване опонираха от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”.

Проектът на решение планува министърът на финансите, без да е посочено съответно име, да бъде длъжен да направи по този начин, че да събере задоволително средства във фонда, с цел да има гаранция, че няма да се стигне до покачване в цената на тока, осведоми Нова тв.

Какви са претекстовете?

С писмо от 28 февруари 2024 година, ръководителят на ФСЕС осведоми министъра на финансите за съществуване на ликвидни проблеми и неспособност да извършва вменените му отговорности според ЗЕ. Това води до усложнения при разплащанията сред участниците в енергийния бранш и е причина за верижна несъстоятелност при енергийните сдружения.

През последните 3 година министърът на финансите " обезкърви " държавната енергетика - " Български енергиен холдинг " ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млррд. лева от " БЕХ " и 847 млн. лева от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха употребявани за покриване на дупки в държавния бюджет, вследствие на неверни политики на финансовия министър в мандатите на Политическа партия и ПП-ДБ, добавя Агенция " Фокус ".

В момента обстановката има две решения. Едното е КЕВР да реши, че има нужда от изменение на одобрените цени, което от своя страна ще докара до доста повишение на крайната цена на тока, която заплащат всички консуматори - битови и небитови.

Другото допустимо решение, което се предлага с плана на решение е - министърът на финансите да предприеме дейности по обезпечаване на финансова непоклатимост за превъзмогване на формирания недостиг. Така ще избегне повишението на крайната цена на електрическата енергия за бита и бизнеса и ще се преодолее блокирането на разплащания сред участниците в енергийния бранш.

По-рано депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев даде светлина и разяснява случая : " В последните 3 години на " смяна " от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 милиарда лв. - т.е. 4 пъти повече. Надявам се всички депутати да поддържат предлагането ни, с цел да защитим хората и бизнеса от фрапантно нарастване на цената.

P.S. Ако не го направи, ще гледаме еврозоната през крив макарон, тъй като нарастването на тока ще вдигне общата инфлация ", разяснява Добрев в своя обява във Facebook.


В края на февруари шефът на Енергийната комисия още веднъж даде изясненост по проблема :

" Следващото ръководство минимум би трябвало да има друга финансова политика. Във Фонда за енергийна сигурност единствено до 1 юли има недостиг от 500 млн. лв.. За една година е 1 милиард, в случай че би трябвало да ги съберем през цената на тока значи, че цената на тока би трябвало да се вдигне с 15%. И в тези 500 млн. не влизат 280 млн. отговорности за обезщетенията за високите цени на газа по инструкция. Към днешния ден до 1 юли на Фонда за енергийна сигурност му липсват 780 милиона лв.. Тук ще прибавя, че декември месец предходната година финансовият министър източи от Фонда 850 милиона. Въпреки нашата опозиция, аз приказвах за това в бюджетна комисия, само че Асен Василев ги прибра. И в този момент има голяма дупка във Фонда за енергийна сигурност, който компенсира цените и разрешава цените в България за семействата и за бизнеса да са ниски ", сподели тогава Добрев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР