От ГЕРБ настояват за смяна на шестима министри след балотажаКоалиционно

...
От ГЕРБ настояват за смяна на шестима министри след балотажаКоалиционно
Коментари Харесай

Запояват сглобката с ремонт на кабинета

От ГЕРБ упорстват за промяна на шестима министри след балотажа
Коалиционно съглашение с ясно написана стратегия и цели е гаранция за оцеляване на “некоалицията ”

Лидерите да престанат с ултиматумите

Управленската сглобка ще се наложи да бъде запоена след изборите със промяна на министри в ротационното държавно управление, с цел да се понижи напрежението сред ГЕРБ-СДС и ППДБ, разясниха импровизирано пред “Труд news ” депутати от ръководещото болшинство във връзка на думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов (виж карето, б. р.), че след балотажа ще събере партията на национално заседание, с цел да се реши по какъв начин и дали продължава взаимното ръководство.

“Всичко зависи от резултатите в неделя, само че ремонт на държавното управление ще повлияе за събаряне на противоборството, насъбрано от предизборната акция ”, споделиха пред “Труд news ” народни представители от ППДБ. Политически анализатори развиха тезата пред “Труд news ”, че доста по-вероятно е след балотажа болшинството в Народното събрание да претърпи промени или най-малко да се официализира с съдружно съглашение.

“Ако в последна сметка се сблъскаме челно по главните ни цели, отиваме на избори. Това е резултат от така наречен “сглобка ”. Защото в полза на страната е да има постоянно държавно управление. Дали не се постановат избрани промени, в това число и в състава на държавното управление, в това число и в неговите дейности в бъдеще, това ще обсъдим след изборите в спокойна конюнктура ”, сподели съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов и по този начин загатна, че по-вероятно е от Политическа партия и Демократична България да одобряват оферти за промяна на някои министри.

“Призовавам водачите незабавно да престанат с ултиматумите, тъй като неделя ще мине и би трябвало да седнат на една маса и да ръководят дружно, в името на спокойствието и сигурността на хората. За страната ни е най-важното е да бъде съхранена нейната евроатлантическа еднаквост ”, съобщи по този мотив съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

“Труд news ” научи, че ГЕРБ държат за незабавна промяна на министъра на земеделието Кирил Вътев, на Министерство на регионалното развитие - Андрей Цеков, на здравния министър проф. Христо Хинков и на стопанската система - Богдан Богданов, както и на електронното ръководство Александър Йоловски. Преди повече от месец Борисов упрекна министъра на спорта Димитър Киров, че никой не го познава и не е свършено за спорта.

Асен Василев продължава да твърди, че не трябва да има никакви промени в кабинета. След него и ротационният министър-председател повтарял същото, само че от ГЕРБ считат, че този път няма да правят отстъпка и цената да се резервира ръководството ще бъдат промените на министри. Причината е, че огромна част от представителите на изпълнителната власт не вършели нищо и единствено нагнетявали напрежение в поверените им браншове.

Според политолога проф. Румяна Коларова, в случай че ППДБ и ГЕРБ работят рационално, не би трябвало да има никакво преформатиране в сглобката след балотажите.

Много сензитивен въпрос ще бъде изходът от балотажите във Варна и в Пловдив, тъй като там има пряк конфликт сред ППДБ и ГЕРБ, като това сигурно ще има значение за интерпретацията, към която всяка от двете обединения ще се ориентира. Какъв ще бъде резултатът, занапред ще забележим, само че в случай че имаме рационални и виновни политици, не би трябвало да се дестабилизира ръководещата коалиция.

“Kinky (б. р. извратената) сглобка наподобява завърши. Ами в случай че не знаете непознати езици... преведете си го с робот. Аз не се веселя на това. Колкото и перверзна да беше тази некоалиция... въпреки всичко свърши и потребни неща. Главно за Украйна. Затова я подкрепях в някакъв смисъл. Но всичко останало беше неуспех! Kinky... в частния живот няма нищо неприятно. В политиката е извращение! Непоносимо и за двете страни! ” Това написа във фейсбук журналистът Константин Мишев.
Доц. доктор Борислав Цеков, Консервативен конгрес, пред “Труд news ”: Нужна е нормализация и нова държавна формула


Сглобката е политически хомонкулус. Тежко е дебалансирана. Цялата изпълнителна власт е в ППДБ. Това ражда великански корупционен капацитет. Министър от тази коалиция е под защита, тъй като водачът на обединението го заплашва, в случай че не даде 600 милиона на “правилните ” компании без социална поръчка. Опитът на ГЕРБ и Движение за права и свободи да компенсират несъответствието в държавното управление с деен парламентарен надзор не е решение. Нужна е нормализация и нова държавна формула, съобразена с действителната тежест на партиите.
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news ”: Залповете на Борисов против сглобката не вещаят рухването на държавното управление


Според мен ежедневните залпове на Борисов против сглобката не вещаят рухването на държавното управление, най-малко на този стадий.

Явно той е под въздействие на резултата в София, който за него е невиждан. Кметският стол в София е мястото, откъдето той потегли в политиката без още ГЕРБ да съществува. Така че за него това е мъчителна загуба, въпреки че може би е очаквал и си е давал сметка, тъй като тя не пристигна изведнъж. Той не отива даже на балотаж, а това е най-малкото, което трябваше да стане. Да загуби балотаж е иди-доди, само че не стигне и до такава степен, което е доста мощен удар. Така че в тази обстановка е обикновено да чакаме подобен вид реакция. Но бих се въздържал да върша изводи от подобен вид реакция, би трябвало да мине време.

Вчера сподели, че от сряда три дни ще вземат решение какво да става. Но постоянно, когато се дава време се допуска, че в същото време някой нещо ще направи. Никога не го притискаш съперника до стената и му даваш нещо, за което той да се хване, с цел да не се отива към радикалното решение. Само в случай че ППДБ не дойдат на такива диалози, той може да хвърли оставката на държавното управление. Но в случай че те се ангажират, може и да не решат нищо, само че самият факт, че ще се приказва, значи удължение на сглобката.

Борисов е прагматичен състезател и ще изчака най-малко до ротацията. Такава процедура няма в конституцията и ще се действа по този начин - Денков би трябвало да подаде оставка, след това мандатът отива в ГЕРБ и Мария Габриел би трябвало да предложи кабинет, а това е Божа работа дали ППДБ ще го поддържат или не.

Вижте какво стана в София, когато се заприказва, че ГЕРБ са отново във властта. Чисто партийният им интерес е това да не е по този начин най-малко 4-5 години. Тази позиция в този момент - да си съпротива в ръководството, да подкрепяш без да имаш министри, е най-хубавият вид. Хем си гарантираш, че можеш да блокираш всякакво решение, хем си гарантираш, че няма да те изчегъртат и преследват. Ако Борисов влезе с пет министри в този момент, след една година ГЕРБ няма да го има. Както изчезна на половина в София, по този начин ще стане и в цялата страна.

Според мен няма никакъв напън Движение за права и свободи да влезе в държавното управление. Делян Пеевски може да си разреши лукса да приказва каквото и да е в границите на тази самостоятелност, която му е дадена. Движение за права и свободи постоянно е имало различен дневен ред - да показва, че от него властта зависи, а не че има министри в нея. Самият Делян Пеевски знае, че като се ангажира Движение за права и свободи с постове, това генерира митинги, самият той е бил най-големият обект на такива митинги преди 10 години, без да е направил каквото и да било. А представете си какво щеше да стане, в случай че беше поуправлявал малко...
Проф. Харалан Александров, обществен антрополог, пред “Труд news ”: Тези избори са групова, противоположна връзка към участниците в ръководството
Сглобката не може да остане сглобка



Според мен това, което Борисов сподели е, че сглобката е нелигитимна форма за ръководство. Това е дума, с която се опитваме да назоваваме нещо, което е форма на скрита коалиция. В този смисъл - да, несъмнено че би трябвало да има същинска коалиция. Тя би трябвало да бъде оповестена, би трябвало да бъде контрактувана и би трябвало да си действа по разпоредбите на демокрацията. Как тъкмо ще наподобяват връзките вътре и какво ще бъде разпределението и надлежно присъединяване на партиите в тази коалиция, несъмнено ще зависят от резултатите на балотажа на изборите.

И ми се коства, че при едни паритет или при някакво систематизиране на въздействието в интерес на едната или другата групировка, които са част от тази сглобка-коалиция, е редно да бъде отразено в новата обстановка, защото изборите са нещо като моментна фотография на настройките в обществото и въздействието на другите партии.

В момента има мощен дисбаланс сред действителното въздействие в обществото и сред представителството в този кабинет. Там е свърхпредставена “Продължаваме смяната ” за сметка на ГЕРБ, на Съюз на демократичните сили, на Демократична България даже, а Движение за права и свободи въобще го няма. В Народното събрание, както виждаме, нещата не стоят по този начин. Там е доста изразена ролята на ГЕРБ и на Движение за права и свободи в лицето на Делян Пеевски, който явно е в лидираща позиция във връзка с конституционната проверка и този дисбаланс при представителството в кабинета пречи на всичко - пречи на ръководството, понижава и ерозира неговата легитимност, евентуално затръднява и напредването на конституционните промени.

Всичко ще стане по-лесно, в случай че реалистично е отразено същинското въздействие на партиите в обществото и мисля, че тези избори са такава групова, противоположна връзка към участниците в това ръководство. Ако те я одобряват и се съобразят с посланието на жителите, ще бъде по-добре. Ако не я одобряват, евентуално още веднъж ще би трябвало да дадат корекции, само че ще стане по-трудно и има риск сглобката да се разтури. Тя не може да остане сглобка. Тя би трябвало или да се разпадне, или да стане коалиция.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Ловеч: Сглобката не съществува поради безпринципното държание на ППДБ
Да си мерят приказките, предизвести Борисов

Национално заседание взема решение в сряда да остане ли ГЕРБ дружно с “Промяната ”



Редица решения на Министерския съвет не се съгласуват с нас. Сглобката е в цялостен разпад, заяви в Ловеч водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“За мен сглобката сега не съществува поради безпринципното държание на ППДБ. Те приканват всички против ГЕРБ. Знам къде са им приятелите, приятелите, срещат се по вили и кръчми скрито - дано да го вършат. Аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях. ” Това разгласи в Ловеч водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“В сряда ще направя национално заседание, с цел да преценим дали имаме потребност повече да бъдем дружно и да носим отговорност с хора, които плашат личните си министри.

“Повече няма да позволяваме някой да приказва неистини по наш адрес, а ние да мълчим. Всичко положително, което се случи в Народното събрание по отношение на евроатлантическата ориентировка, се случи с помощта на ГЕРБ. Вчера на Министерски съвет са дали своят вот за " Страйкърите ", без да има решение на Народно събрание, това е юридически проблем и нарушаване. Направили са го единствено, с цел да се покажат на някого ”, сподели още Борисов.

Той напомни, че на всички места ГЕРБ са дали обещание, че ще създадат Автомагистрала “Струма ”, “Хемус ”, Велико Търново - Русе и Ботевград - Мездра - Монтана - Видин. “Пътен възел Ловеч - Плевен от Автомагистрала “Хемус ” с доста малко старания през лятото можеше да стане прелестно оборудване, да е автомагистрала. Гледам го по какъв начин стои и ще стои несъмнено още години, до момента в който се унищожи. В неделя ще бъде вотът за това. Без “Хемус ” и други инфраструктурни планове - ние няма да подкрепим бюджета ”, безапелационен бе Борисов.

“Навсякъде мърсуват с всевъзможни партии единствено и единствено да са против нас. Много преди изборите в София предложихме на ППДБ да повдигнат претендент, друг от родата на Държавна сигурност. На Кирил Петков му споделих: “Кандидатирай се ти и ГЕРБ няма да издигне претендент. ” Поискахме да е претендент, друг от внука на Държавна сигурност ”, разкри Борисов.

По думите му, в случай че се е случило нещо положително в този парламент по отношение на евроатлантическата ориентировка, случило се е с помощта на ГЕРБ.

“Вчера са дали своят вот за “Страйкърите ”, без да се е произнесъл Народното събрание. И ще създадат подобен юридически проблем единствено и единствено да се покажат пред някого ”, предизвести водачът на ГЕРБ.

“Приказват по малките екрани неща, които няма да станат. Как ГЕРБ са отговорни за това, че техният зам.-министър отива и мърсува, отива и снима с персоналния си телефон в нарушаване на неговата заповед. А представете си, “колега Атанасов ”, че аз отида и фотографирам там с моя телефон, щеше ли да отидеш умерено на избори? На Атанасов му споделих, че когато беше в коалиция с Българска социалистическа партия, а Нинова беше вицепремиер, нито за Македония гласоподаваха, нито оръжие за Украйна ”, добави той.

“Да си мерят приказките. Ще мине неделя и ще решаваме ”, сподели още ръководителят на ГЕРБ.

“Те си неодобряват вътрешния министър, а в това време не желаят да разясняват за какво министър, който държа да кажа, че не съм чувал и виждал, върви с защита. Притискан и плашен от депутати. Това не ги интересува, не се разяснява. Уважаемите богини, принцеси и всевъзможни умни и красиви, да бъдат по този начин положителни, когато излязат и клечат пред президентството и поддържаха президента Радев, това било обикновено. А аз единствено се пошегувах, че изборът в сякаш синята София ще е сред държавна благосъстоятелност и Държавна сигурност. И настана безпорядък, който си го има от 3 години. Ами те (ПП) в Хасково са дружно с Българска социалистическа партия. Заедно с проруруските партии бранят “Лукойл ” и го бранят по всевъзможен начин ”, а в това време бензинът е 3,30 лева ”, недоумява Борисов.

“Имаме бас с Кирил Петков. И двамата не пием, за бутилка уиски. Казах му, че по този начин, както прави, ще отидат на балотаж с Ваня и ще изгубят София ”, разкри Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР