От ГЕРБ настояват премиера Кирил Петков да каже ясно каква

...
От ГЕРБ настояват премиера Кирил Петков да каже ясно каква
Коментари Харесай

Депутати за позицията на България за РСМ

От ГЕРБ упорстват премиера Кирил Петков да каже ясно каква е позицията му за Република Северна Македония. Според тях има разминаване в това, което Петков приказва у нас и пред непознатите медии.

От " Демократична България " показаха, че страната ни има интерес Република Северна Македония да е част от Европейски Съюз, само че при съблюдаване на Договора за другарство и добросъседство.

От Българска социалистическа партия увериха, че няма смяна в българската позиция за РСМ. Кристиян Вигенин акцентира, че тя може да се надгражда, само че няма да се промени.

" Нека си изяснят позициите, за какво явно не са напълно ясни. Едно приказва в западната преса, тук не смее да каже. Но това, което ние ще следим и е доста значимо за нас е да не отстъпват от позицията, която и нашето държавно управление и Народното събрание в декларация одобри. В последна сметка уговорките са доста ясни, които самите пратки от РСМ са поели да извършват с контракта, знаем, че го вършат от най-малко две години. Така че и аз очаквам да чуя какво мисли да прави това държавно управление по тази тематика ", сподели Екатерина Захариева.

" Не мисля, че би трябвало да си променяме позицията, тъй като позицията на България е, че е в наш народен интерес Република Северна Македония да бъде част от европейското семейство дружно с нас. Нашият интерес е тя да бъда част от Европейски Съюз, несъмнено, при съблюдаване на контракта за другарство, тъй че просто тука не е за смяна на позицията ни. Въпросът е да се откри оня метод с управляващите в Скопие, който да обезпечи двете цели ", сподели Христо Иванов.

" Позицията на България не е изменена. Да ви напомня през вчерашния ден, че Министерство на външните работи публично при присъединяване си в Съвет " Общи въпроси " удостовери тази позиция. Тази позиция е залегнала в съдружното съглашение, там също е записано, че ще се поддържа необятно единодушие в България по този въпрос. И на последно място бих предложил на всички вас да се запознавате с истинските текстове и изявленията, които се дават, тъй като методът, по който е представено това изявление в българските медии, не е това, което е в истинския текст ", сподели Кристиан Вигенин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР