От ГЕРБ изригнаха срещу от обявената от президента дата за

...
От ГЕРБ изригнаха срещу от обявената от президента дата за
Коментари Харесай

ГЕРБ: Радев търси индулгенция за безсмислието си. Чия дата е 4 април?

От ГЕРБ изригнаха против от оповестената от президента дата за идните парламентарни избори. Новината за изключителния брифинг в централата на ръководещите се появи часове, откакто стана ясно, че президентът Радев ще се обърне към нацията. От ГЕРБ обявиха, че нямат проблем с 4 април като дата за вота, само че са обезпокоени, тъй като не са взети поради някои фактори. Един от тях е, че датата съответствува с католическия и арменския Великден.
" Бих желал да напомня по какъв начин се стигна до днешния декрет на президента за насрочването на изборите. През цялото лято той искаше избори в края на ноември и началото на декември, когато всички знаеха, че ще има втора вълна от COVID-19. След това зададе в дневния ред датата 28 март. Месец по-късно започнаха консултациите. По време на тези съвещания всички страни обявиха готовността си - едни да провеждат, други да вземат участие в тях на 28 март. След този консенсусн през днешния ден господин Радев сподели, че не е в положение да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април ", отсече Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му президентът е направил оферти за промени в Изборния кодекс, които опонират на неговата философия и пиедестал.

" Ние няма да внесем нито една от измененията, които предложи господин Радев. Ако опозицията реши да преразгледа обществената си позиция, в която прикани да не се вършат фундаментални промени, дано внесат предложенията на Радев. Ние няма да го създадем. Няма и да ги подкрепим. Подобен метод разрушава доверието в изборния развой и ще обслужи неразбираеми ползи. Недоверието по този начин или другояче е съществено ", уточни още Биков.

По думите на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев сериозен ще бъде казусът с определената дата и живеещите в чужбина българи. Той се стимулира с изключение на с пандемията и съответните ограничения против разпространяването на ковид, и с празника, с който съответствува плануваната дата.

" 4 април не е никакъв проблем за нас. Не виждам никаква разлика. По--скоро вълнуващият въпрос е кой дръпна конците, кой натисна копчето. Чия дата е 4 април и каква разлика прави това със седмица по-рано? Ако си напомним думите на Радев, той искаше избори още през есента. Радев не си е направил труда нито да прочете Изборния кодекс, нито да се запознае с интернационалните актове. Има решение на Европейския съд за правата на индивида, което пояснява решение за промени в Изборния кодекс по-малко от година преди изборите. Радев желае това - да нарушим препоръките на Европейски съд по правата на човека, да нарушим препоръките на Венецианската комисия ", отсече Георгиев.

" Давам си сметка, че той трябваше да оправдае това нищоправене в Президентството, само че това не може да се случва за сметка на един толкоз значим закон, какъвто е Изборният кодекс, и за сметка на изборното право на всеки жител. Радев няма навика да мисли за всички еднообразно. Свикнахме с това да чертае разграничителни линии и да основава пропасти ", добави още Георгиев и добави:

" Президентът, търсейки индулгенция за своето безсмислие през последните 4 години, се пробва сега да сътвори безпорядък, да насади нежеланието у хората да гласоподават ".

Според него изборите по време на католическия празник ще сътвори проблеми и е допустимо да докара до ниска интензивност.

" Няма по какъв начин Радев да го е съобразилл, само че е задължен като се отмята от нещо, което самичък е обявил, да даде и обяснението какво наложи тази смяна. Гласуването по пощата би трябвало да се състои и в трети страни. Ние би трябвало да имаме време да обезпечим този развой, да го споделяме с администрациите, да свържем пощенските служби. Не можем да вършим каквото му хрумне на президента ", добави още Геориев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР