От ГЕРБ днес поискаха парламентът с проекторешение да задължи служебното

...
От ГЕРБ днес поискаха парламентът с проекторешение да задължи служебното
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за закриването на въглищните централи

От ГЕРБ през днешния ден желаеха Народното събрание с проекторешение да задължи служебното държавно управление да отвори Плана за възобновяване и резистентност. От партията упрекнаха някогашния вицепремиер Асен Василев, че е поел едноличен ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

Василев изрично отхвърли тези обвинявания, а по-късно от " Продължаваме Промяната " внесоха проекторешение, с което служебното държавно управление да бъде задължено да организира диалози с Еврокомисията за разсрочване на декарбонизацията.

От ГЕБР се базират на писмо от служебния министър на енергетиката, в което се показва, че договарянията са водени персонално от Асен Василев. Бойко Борисов пресметна, че вредите от еднолично взетото от Василев решение за затваряне на Маришките централи са за над 5 милиарда лв.. По думите му, тогава Асен Василев явно е иззел функционалностите и на министър председател.

" Това е моментът синдикатите ясно да заявят позицията си и да поддържат това решение до края на седмицата да бъде отворен Планът за възобновяване. Това е „ последният късмет " да се спасят над 4% от Брутния вътрешен артикул на страната. Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да желаят никакви обезщетения за ток по-късно, тъй като той ще е импорт и няма страната да купува ток, с цел да им го подарява ", сподели Борисов.



Темата провокира скандал в коридорите на Народното събрание. Асен Василев отговори, че тяхната позиция е била, че по-скоро няма да има проект, в сравнение с да позволен България да замества въглищни с газови мощности. Последва изострен вербален конфликт сред него и Жечо Станков от ГЕРБ и взаимни обвинявания в неистина

" 2020 година е стихотворец ангажимент за 55% понижаване и затваряне ", сподели Василев.

" Няма подобен ангажимент ", сподели Станков.

" 2022 година беше успяно това да бъде предоговорено на 40%, без затваряне. Сега след войната в Украйна и енергийната рецесия има опция за още едно предоговаряне. То ще се случи доста по-силно и доста по-добре, в случай че стане дружно с Гърция и Румъния, тъй като Мариците оказват помощ и на тях, освен на нас. Ние сме внесли решение в Народно събрание, което ясно споделя, че би трябвало да работим с Румъния и Гърция, с цел да можем да реализираме резултат. Ако почнем сами да се запъваме, шансът за реализиране на резултат е това, което господин Борисов направи през 2020 година Да клекне на решението на Европейска комисия ", сподели Василев.

" Тук имаме отговор от министъра на енергетиката, който споделя, че непосредствено финансовият министър е поел ангажимент ", сподели Станков.



По-късно от Продължавами смяната оповестиха, че са внесли проекторешение за задължаване на служебното държавно управление да приготви и организира диалози с Европейска комисия за разсрочване във времето на уговорките за декарбонизация по Плана за възобновяване.



" Ние още от декември предходната година подписахме и подкрепихме декларацията на синдикатите, която е за предоговаряне на ПВУ ", сподели Радослав Рибарски от ПГ на " Продължаваме Промяната ".

Шанс по тази причина дава и новият инструмент на Евросъюза " РИПАУЪРЕЮ ", основан поради войната в Украйна, акцентира още Рибарски.

По тематиката работиха: Ирина Цонева и Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР