От Фондация Антикорупционен фонд“ /АКФ/ призовават органите на изпълнителната и

...
От Фондация Антикорупционен фонд“ /АКФ/ призовават органите на изпълнителната и
Коментари Харесай

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени за защита на словото

От Фондация „ Антикорупционен фонд “ /АКФ/ приканват органите на изпълнителната и законодателната власт детайлно да прегледат събитията, стимулирали управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ да заведе правосъден иск за 500 000 лв. против дългогодишния чиновник Наталия Станчева . Експертите на неправителствената организация считат, че искът против здравната сестра и майка й е правно голословен и напълно дава отговор на дефиницията за „ дело-шамар “ – произвеждане с официално законна цел /защита на права/, което на процедура цели да реализира цензура , заплашване , финансов и душевен напън върху публицисти и цивилен деятели.

Атомната централа претендира за претърпени вреди от непозволено увреждане поради сигнали за престъпления, подадени до способени институции от Наталия Станчева и майка й Йордана Кулинска . Сигналите касаят поликлиника, която в нарушаване на закона се намира в зоната за превантивни защитни ограничения на АЕЦ и се оперира от централата.

Информацията в сигналите е предоставена на Станчева от АЕЦ „ Козлодуй “ след запитвания по реда на Закона за достъп до социална информация /ЗДОИ/. Заради разкритията си, в края на 2023 година здравната сестра с 20-годишен стаж в централата получава огромната премия „ Златен ключ “ на Програма „ Достъп до информация “.

„ Важно е да се подчертае, че някои от органите, които Наталия Станчева е сезирала, фактически откриват нарушавания “ , сподели правният специалист в АКФ Лора Георгиева , добавяйки: 

„ Например, контролните медицински прегледи на работещите в централата би трябвало да се реализират от самостоятелна страна. Фактът че здравното заведение, в което се правят тези прегледи е част от АЕЦ, повдига въпроси за обективността на мониторинга и дали той дава действителна визия за здравословното положение на личния състав. “

„ С дейностите си, Наталия Станчева цели да отбрани здравето на работещите в централата и публичния интерес, а като мотивация за правосъдния иск по отношение на нея не можем да забележим друго с изключение на блян да се заглуши сериозен глас “ , сподели Георгиева, изтъквайки: „ Изключително сме обезпокоени от обстоятелството че в тази ситуация зад опитът за заплашване стои държавно дружество. “

„ Призоваваме за незабавна интервенция на Комисията за отбрана на персоналните данни, която е органът виновен да пази сигналоподатели каквито са Станчева и майка и съгласно новия Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания “ , сподели Георгиева.

Искът против Станчева за следващ път демонстрира потребността от законодателни ограничения , които да защитят публицисти и цивилен деятели от мощно пресилени и голословни правосъдни производства.

През април 2023 година АКФ разгласява Цената на свободното слово , разбор на „ делата-шамари “ /известни още като „ SLAPP каузи “/ в България за интервала 2000 година – март 2023 г.— общо 65 на брой . Въпреки че в над 80% от случаите сходни каузи завършват в интерес на съдените цивилен деятели и публицисти , междинната им дълготрайност от близо 3 години действително реализира резултата на заплашване и прочувствен и финансов тормоз . Затова АКФ упорства за въвеждането на механизъм за ранно преустановяване на очевидно неоснователните производства.

Според шефа на АКФ Бойко Станкушев „ делата-шамари “ са следващото съществено предизвикателство пред самостоятелните публицисти и деятели в България.

„ Призоваваме законодателната власт да вкара механизъм за ранно преустановяване на очевидно неоснователни производства, да декриминализира обидата и клеветата и да вкара спомагателни гаранции в механизма за поръчителство на желае в производствата против публицисти и деятели “ , сподели Станкушев.

„ Призоваваме Министерството на енергетиката като принципал на АЕЦ „ Козлодуй “ и всички други способени органи да прегледат всъщност сигналите на Наталия Станчева и да потърсят отговорност от управлението за какво е пренебрегнало наложителни наставления на три държавни институции “ , съобщи Станкушев.

В края на 2023 година Националният център по радиобиология и радиационна отбрана, Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и Регионална здравна инспекция-Враца издават наложителни наставления на АЕЦ „ Козлодуй “ . Незаконният диагностично-консултативен център прекратява активността си за 2 месеца, след което отново отваря порти. Според Станчева издадените на Централата наставления и до момента не са изпълнени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР