От финансова гледна точка моментът за изтеглянето на нов заем

...
От финансова гледна точка моментът за изтеглянето на нов заем
Коментари Харесай

БАКБ: Държавата изтегли заем в правилния момент

От финансова позиция моментът за изтеглянето на нов заем от България бе определен сполучливо, защото се намираме в обстановка на невиждано ниски лихви и наливане на ликвидност от централните банки. Това съобщи пред основният изпълнителен шеф на Българо-американската кредитна банка Илиан Георгиев, разяснявайки взетия от България заем от интернационалните пазари в размер на 5 милиарда лв..

„ Мисля, че Министерството на финансите балансира и откакто направи няколко пласирания на вътрешен дълг, отиде с тази по-голяма емисия, която несъмнено може да се пласира на открито, заради своя мащаб и направи една добра договорка, чисто финансово “, сподели Георгиев.

Той съобщи, че все още не може да бъде обрисуван размера на резултата от COVID-19, защото се намираме в доста ранна фаза на оценяване на следствията

„ Това, което се случва при нас, е, че взимаме хранителни запаси, вършим разноски за обезценки за да натрупаме запаси и следим деликатно всеки един клиент, с цел да можем по-късно да локираме тези хранителни запаси, които сме натрупали, към съответните заеми, които няма да бъдат върнати “, изясни той.

По думите му сега контролът върху качеството на заема, а не реализирането на продажби, е главното, върху което се концентрират банките.

„ Другото нещо, в което бяхме заети и което също дава отражение, това е мораториумът, или кредитна почивка, която осигурихме за нашите клиенти, тъй че сега да не се постанова те да заплащат огромни суми по заемите. Техните отговорности са разсрочени и едвам когато изтече този мораториум и надлежно бъде обещано време на тези клиенти, изгубили работата си, да се осъществят на ново място, а бизнесите да рестартират активността си, ще можем да оценим загубите в подробност. “, разяснява Георгиев.

Той акцентира, че все още няма огромен растеж на неприятните заеми в България, като техният дял остава към 8% - същото равнище, което е било регистрирано и в края на първото тримесечие.

 „ Нямаме практическо нарастване на неприятните заеми, само че имаме практическа подготовка за бъдещо такова “, разяснява основният изпълнителен шеф на Българо-американската кредитна банка.

Той изясни, че главните терзания на банката опират до това каква част от клиентите ще възстановят заплащанията по своите заеми след приключването на мораториума.

„ За това се надяваме на едно гладко възобновяване на стопанската система, което да „ обере “ тези хора, които са изгубили работа, защото ще има бизнеси и промишленост, които по този начин или другояче няма да могат съществуват след тази пандемия “, съобщи още Георгиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР