От Фейсбук профила на секретаря на Румен Радев – Димитър

...
От Фейсбук профила на секретаря на Румен Радев – Димитър
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Кирил Петков дано знае, че бременността при жените трае 9 месеца

От Facebook профила на секретаря на Румен Радев – Димитър Стоянов

Този уикенд, на конгреса си от Политическа партия се похвалиха, че поради тях се е вдигнала раждаемостта в България. Твърдение, което незабавно бе взето на майтап, поради обстоятелството, че абсолютния брой родени деца в България непроменяемо понижава от 2009 година насам.

Днес персонално Кирил Петков излезе с графика на разположение, че да изяснява за това ненадейно излизане от демографската рецесия.

Това, което се разбра е, че Петков не приказва за абсолютния брой родени деца у нас, а за така наречен „ цялостен коефициент на плодовитост ”. Тъй като не съм статистик, ми се наложи да отворя уеб страницата на Националния статистически институт (НСИ) и да се срещна с описанието на този коефициент.

А точно, че той е „ сумата от повъзрастовите коефициенти за плодовитост през съответната година. Той демонстрира междинния брой деца (момчета и момичета), които би родила една жена през целия си фертилен интервал (от 15 до 49 години) съгласно повъзрастовата плодовитост през отчетната година ”.

Сигурен съм, че Кирил Петков има задълбочено схващане за коефициента, който цитира.

Като споменахме Национален статистически институт, на техния уебсайт няма данни за 2023 година Последната информация за този коефициент е за 2022 година Вероятно данни за тази година цитира и Петков.

Пред публицисти Петков сподели, че това демографско знамение се дължало на четири фактора – безвъзмездни детски градини, повече сигурност за хората, огромно покачване на минималната работна заплата и повдигането на приходите, като цяло.

А в този момент, малко биология – както всички знаем, уповавам се и господин Петков знае, бременността при дамите трае малко под 9 месеца. Или с цел да е по-разбираемо, децата родени през 2022 година са заченати сред началото на април 2021 година и началото на април 2022 година

Петков сподели, че демографското знамение се дължало на безплатните детски градини. Само дето тази мярка влезе в действие от 1 април 2022 година Прочее, тя не беше концепция, нито на Политическа партия, нито на Демократична България, още по-малко на Кирил Петков.

Нещата с минималната заплата (вдигната от 650 на 710 лева.) стоят по същия метод – повдигането е от 1 април 2022 година

Да обобщим – Кирил Петков се хвали с нараснала раждаемост за 2022 година Действително, по данни на Национален статистически институт „ цялостен коефициент на плодовитост ” тогава е 1,78, а за 2021 година той е 1,58.

Има ли кабинетът „ Денков ” заслуга за по-добрите демографски данни за 2022 година? Въпросът е риторичен. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР