От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваНе смятам, че президентът

...
От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваНе смятам, че президентът
Коментари Харесай

Колтуклиева: Не смятам, че Радев ще бави указ за освобождаването на Гешев, би претърпял репутационни щети

От Facebook профила на журналистката Соня Колтуклиева

Не считам, че президентът Румен Радев ще забави издаването на указа за освобождението на Иван Гешев, в случай че Висш съдебен съвет вземе решение за предварителното преустановяване на пълномощията му като основен прокурор. Защо?

Защото Румен Радев би претърпял репутационни вреди. Иван Гешев до неотдавна беше свързван с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Сегашната война не изличава автоматизирано предишното.

Защото Румен Радев не е не запомнил и няма да не помни нахлуването в президентството през лятото на 2020 година, по предписание на Иван Гешев.

Защото неговият длъжностен министър Крум Зарков съумя с измененията в Наказателно-процесуален кодекс за следствие на основния прокурор, те бяха гласувани скорострелно в парламента; а президентът Радев издаде декрет за обнародването на закона в „ Държавен вестник ” още на идната седмица. Имаше упования, че ще наложи несъгласие, само че той не го стори.

Министърът на правораздаването Атанас Славов даде да се разбере, че има още едно съображение за разглеждане на държанието на основния прокурор, поради притискането на прокурорите, подали сигнала против Иван Гешев във Висш съдебен съвет.

Не е в интерес на основния прокурор да се спекулира с поддръжка от посолствоТо, след неговата среща на „ Козяк ”, за която не излезе публична информация.

Ако Иван Гешев изнесѐ данни от настоящото следствие по „ Барселонагейт ” (и от прекратеното досъдебно произвеждане за „ чекмеджетата ”), даже и с разрешението на неговия другар, прокурор Стефан Христов, това ще го сложи в неизгодна позиция на ръба на закона.

„ Има надпреварване на две процедури. Едната е тази, а другата е избрани претенции за събаряне на имунитет по отношение на досъдебни производства, в това число сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства … Премахването на фигурата на основния прокурор е допустимо, само че коренно решене “, е представен да споделя Емил Дечев, длъжностен и постоянен заместник-министър на правораздаването.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР