От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния

...
От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния
Коментари Харесай

И с корекциите, Бюджет 2024 остава дълбоко нереалистичен в приходната си част

От Facebook профила на Георги Вулджев, основен редактор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП)

Корекциите, които Асен Василев през вчерашния ден се съгласи да нанесе в Бюджет 2024 са незадоволителни. Бюджетът остава надълбоко нереалистичен в приходната си част и разхитителен в разходната.

Планираната финансова стратегия ще се понижи с 2 милиарда лева и приходната част ще се редуцира с 2.4 милиарда Това се прави поради доста несигурните доходи, които страната чака от данъкът, върху природния газ от Русия, който минава директно през България за други страни.

Слава богу, усетиха се, че в случай че Газпром просто реши да не заплаща, ние няма по какъв начин да ги накараме. Дори да им спрем преноса, това няма магичести да материализира 2.4 милиарда лева, а и ще ни сътвори спорове с други страни в Европейски Съюз като Унгария, Австрия и даже прилежаща Гърция.

Но предстоящите доходи от Данък добавена стойност остават извънредно нереалистични, да вземем за пример. Дори да допуснем, че прогнозата на МФ за растежа на Брутният вътрешен продукт ще бъде изпълнена (която сама по себе си е доста оптимистична). Не може да очакваш приходите от Данък добавена стойност да порастват двойно по-бързо от номиналния напредък на Брутният вътрешен продукт.

Мерките за повишение на данъчната събирателност, които МФ подхваща няма да са задоволителни. Единствено основават ненужни спомагателни спънки за работата на бизнесите в страната под формата на финансова полицейщина. Свалянето на лимита на заплащанията в брой е неефективна мярка за битка със сивия бранш, даже съгласно Европейска комисия (има отчет от 2018). Облагането на бакшишите ли ще донесе нови 2.5 милиарда Данък добавена стойност в Бюджета? Или може би схемата " донос-бонус "?

Междувременно се възнамерява ново повдигане на заплати в държавната администрация (там където изоставали). А какво ще кажете за редуциране? Не единствено на заплати, само че и на държавни чиновници? Асен Василев говореше за това едно време, някой спомня ли си? През 2021 обещаваше значително редуциране на щата на обществената администрация, а на власт единственото нещо, което прави е да ѝ подвига заплатите.

Нямало пари за пенсии, по тази причина ще подвигаме оптималния застрахователен приход още веднъж и още веднъж, създавайки милиарди левове спомагателни разноски за високо платените браншове. С Бюджет 2023 и Бюджет 2024 разноските за заплати на администрацията се повишават с 2 милиарда При все, че бюджетът остава с бездънен недостиг. Не може ли тези 2 милиарда да отидат за запълване на дупката в Национален осигурителен институт? Която прочее няма по какъв начин да се запълни, тъй като държавното обезпечаване по принцип няма по какъв начин да действа при застаряващо население и е нужна структурна промяна. 

Ами не, очевидно не може. Вместо да спестяваме от държавни заплати, ще стрижем ИТ бранша. Явно Асен Василев счита, че държавната администрация е по-голям мотор на икономическо развиване в България, аз по този начин си го изяснявам. Вие по какъв начин мислите?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР