От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния

...
От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния
Коментари Харесай

Асен Василев иска да живеем като мизерници, като назначи агенти на НАП да ни броят стотинките, които оставяме в ресторантите

От Facebook профила на Георги Вулджев, основен редактор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП)

Икономията е майка на мизерията гласи великата национална мъдрост.

Асен Василев и неговите оферти за повишение на данъчната събираемост в Бюджет 2024 са най-грозното допустимо опредметяване на тези думи.

Бакшишите да се таксуват с налог, страната да ти заплаща бонус в случай че доносничиш, че някой укрива налози, да се понижи допустимия най-много на заплащанията в брой и други сходни. Картината е ясна. Асен Василев предлага набор от ограничения, които могат да бъдат разпознати единствено и само като финансова полицейщина. И то от най-жалкия и беден вид.

С този жанр финансова политика има кардинален, даже естетически, бих споделил, проблем. Предлага ни се нещо като финансова Държавна сигурност, която все едно като по разказ на Оруел следи дали инцидентно сервитьорите и таксиметровите водачи не " крадат " от нея като взимат бакшиши. Значението на думата " кражба " е обърнато с главата надолу.

А дали инцидентно търговците не пропущат да отчетат някой лев като одобряват огромни заплащания в брой, тъй като им е по-удобно и по-евтино, в сравнение с да зависят за всяка договорка от банков медиатор? Повод да се замислим, прочее, дали не прозира някакъв лобизъм зад съответно тази мярка - в интерес на един от най-склеротичните и сраснали се с държавния регулаторен уред браншове на актуалната стопанска система. 

Мерките на Асен Василев за данъчна събираемост са основани единствено и само, с цел да тормозят елементарния човек, с нормално прехранване, който има наивността да е съзнателен поданик. На действителните нарушители не им пука какъв е лимитът за заплащания в брой. Те ще го нарушат по този начин или другояче. Но тези, които съблюдаваме законите и съзнателно си плащаме налози в този момент ще бъдем стригани до кръв за тази своя балъщина.

Мизерията не е просто беднотия. Мизерията е да си броиш стотинките, даже когато не нужно - това е смисълът и на поговорката. Асен Василев в този момент желае да ни накара да живеем като мизерници, като назначи сътрудници на Национална агенция за приходите да ни броят стотинките, които оставяме в заведенията за хранене и да ни подпитват дали комшията, който си е купил новото БМВ може би укрива налози. " Донус-Бонус ", храна за най-низките човешки пристрастености.

И за какво се прави всичко това? Защото Василев изсипа един самосвал пари в бюджетите за 2022 и 2023 година (и двата бяха писани от него), за които още тогава предупредихме, че няма по какъв начин да бъдат поддържани дълготрайно.

Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в актуалната година ще има най-малко 1 милиарда разлика сред предстоящите доходи от Данък добавена стойност и действителните. Догодина съвсем сигурно ще е по-голяма, тъй като Василев залага още по-високи доходи от Данък добавена стойност. Ако не ги заложи ще би трябвало или да одобри бюджет с недостиг над 3% от Брутният вътрешен продукт или бюджет на процедура без финансови разноски. Текущите разноски посмъртно няма да ги смъкна, тъй като го е шубе от политическата реакция.

Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на сътрудник на Държавна сигурност. Може би най-катастрофалната композиция в близката ни история. Наблюдаваме безспорното дъно на финансовата политика на България от най-малко 1997 година насам.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР