От Фейсбук профила на Екатерина ЗахариеваАко трябва да обобщя пресконференцията

...
От Фейсбук профила на Екатерина ЗахариеваАко трябва да обобщя пресконференцията
Коментари Харесай

Захариева: Изводът от посещението на премиера е, че няма нищо ново договорено

От Facebook профила на Екатерина Захариева

Ако би трябвало да обобщя конференцията на министър председателите на България и на Република Северна Македония с едно изречение, то би било, че историята, смяната на образователните стратегии, преустановяването на езика на омразата, отбраната на правата на македонските българи, реабилитацията на жертвите от комунизма, репресирани поради българското си съзнание и премахването на табели, съдържащи избрания като окупатори, българи фашисти, остават на втори проект.

Това са най-чувствителните и сложни за договаряне неща, само че са де факто, сърцевината на Рамковата позиция и Декларацията на Парламента.

Договореното сякаш през днешния ден изпращане на нота до Организация на обединените нации от РСМ за късото име, не е контрактувано през днешния ден, а лиши година и половина на сътрудниците в Скопие. Предстои да забележим в подмяна на какви отстъпки от наша страна. Може би отстъпката е – най-съществените за България неща да останат на втори проект, както през днешния ден към този момент и двамата министър председатели заявиха. Премиерът на РСМ съобщи: „ Историята ще бъде на втори проект. “

Въпреки, че преди няколко дни Министерски съвет отхвърли да се готви междуправителствено съвещание след питане от медии във връзка пост на външния министър Османи, през днешния ден стана ясно, че такова ще има на 25 ти януари. На това съвещание ще се договорят петте работни групи, които също не са оригиналност, а са част от Договора от 2017г.

До 60 дни ще има Самолетна линия София – Скопие. Това беше оповестено от Кирил Петков. Не стана ясно кой ще е превозвачът и кой ще поеме разноските.

Изводът от визитата на премиера е, че няма нищо ново контрактувано, всички чувствителни за България неща остават на назад във времето. Новото българско държавно управление влезе в клопката на Скопие да регистрира псевдо прогрес посредством голям брой срещи, съвещания, обещания, без действително да прави нищо, а от време на време даже и да се отхвърля от към този момент контрактуваното.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР