От Фейсбук профила на Димитър Стоянов Една от най-много лансираните

...
От Фейсбук профила на Димитър Стоянов Една от най-много лансираните
Коментари Харесай

Стоянов: Военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма как да вкара България във война с Русия

От Facebook профила на Димитър Стоянов
Една от най-вече лансираните опорни точки по време на днешния спор в Народното събрание по отношение на изпращането на военна и военно-техническа помощ на Украйна е, че България щяла да бъде вкарана във война.

Това е погрешно. Войната е положение на въоръжен спор сред страни или подобен спор в границите на една страна – това е класическата формулировка. От позиция на днешния ден тя е променена, защото може да включва квазидържавни субекти, паравоенни организации, милиции, бунтовници, наемници и така нататък Тя се реализира посредством директни военни дейности. Пълномащабното съветско настъпление на 24 февруари 2022 година беляза началото на войната на Руската федерация против Украйна, без значение че не бяха признати съответните актове от способените държавни органи. И защото в традициите на интернационалното право войната е юридически факт е обвързана с доста огромно количество традиции, то така наречен „ декларация за оповестяване на война “ не е наложително изискване, нито пък резолюция на някакъв интернационален орган (например Съвета за сигурност на ООН). Война може да има и с в действителност дейности, които ясно отразяват желание и слагат страните по оста „ агресор-жертва “.

Оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма по какъв начин да вкара България във война с Русия. Ако следваме тази логичност, то към този момент осем месеца трябваше да сме в положение на открита Трета международна война сред Русия, Съединените щати, Англия, редица европейски страни, Иран, Северна Корея и Китай. Но не сме. Няма и по какъв начин да бъдем. Защото война или се афишира, или стартира с в действителност дейности като въоръжена офанзива или навлизане.

България с решението си за военна и военна-техническа помощ ще изрази взаимност с нападната страна от една страна, а от друга ясно ще удостовери и своята принадлежност към евроатлантическото пространство, което е заело ясна позиция във връзка експанзията на Руската федерация против украинската страна.

В последна сметка, преди да приказваме по някаква тематика, би трябвало да почистим няколко неща – понятийната система и предпоставките. Идеята, терминът и философията на понятието „ война “ има своите исторически, юридически и политически отблясъци. Както и дефиниции. Войната е възприета като юридически факт от позиция на интернационалното право, което поражда избрани последствия – в действителност и правни. Пораждала е и ще продължи да поражда до момента в който индивидът върви по планетата, защото откогато има човек, има и война.

И България по никакъв метод не се въвлича във война с едно такова решение.

И, несъмнено, един въпрос към Българска социалистическа партия – по време на войната в Афганистан (1979-1989) България оказва военна поддръжка на Демократична република Афганистан против муджихидините. Те въпреки това се поддържат посредством въоръжение от Съединените щати. България била ли е във война със Съединените щати, защото всички гореизброени дейности са подхванати от ръководството на партията, за чийто правоприемник се възприема Българска социалистическа партия?

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР