От Европейската комисия обявиха, че са съгласни с исканията за

...
От Европейската комисия обявиха, че са съгласни с исканията за
Коментари Харесай

ЕК отговори на Борисов за разпределението на ваксините

От Европейската комисия оповестиха, че са съгласни с настояванията за разпределение на имунизациите сред европейските страни, което да е съразмерно на числеността на популацията.

" Разпределението (между страните от Европейски Съюз, бел. ред.) на дозите ваксини в сходство с предварителните съглашения (ЕК) за тяхното доставяне се прави в границите на транспарантен развой. Европейската комисия е съгласна с последните изказвания на няколко страни от Европейски Съюз, че най-справедливо решение за систематизиране на дозите на имунизацията – това е пропорционалното систематизиране въз основа на популацията на всяка страна. Това е решението, което Европейска комисия предложи за всички предварителни съглашения за покупка (ваксини, бел. ред..) ", се споделя в известие от Европейска комисия, съобщи БГНЕС.

Комисията отбелязва, че страните от Европейски Съюз са решили да се откажат от предлагането на Европейска комисия, като прибавят еластичност, с цел да се спогодят за друго систематизиране на дозите, като се вземат поради епидемиологичната обстановка и потребностите от имунизация на всяка страна.

" В сходство с тази система, в случай че страната реши да не избира (всички дози ваксини съгласно квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят сред други заинтригувани страни от Европейски Съюз ", се споделя в известието.

Държавите от Съюза използваха тази система, с цел да трансформират механизма на съразмерно систематизиране на имунизациите по брой население, препоръчан от Европейската комисия в границите на всички контракти за доставка на ваксини, написа Европейска комисия. Държавите-членки на Европейски Съюз ще би трябвало сами да стигнат до единодушие дали желаят да се върнат към този механизъм.

По-рано водачите на пет страни от Европейски Съюз, измежду които и България, написаха писмо до ръководителите на Европейска комисия и Европейския съвет, с което приканиха Брюксел да организира среща на върха на водачите на Европейски Съюз поради неравномерното систематизиране на имунизациите сред страните от блока. По-късно към самодейността се причисли и Хърватия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР