От Европейската агенция за киберсигурност предупреждават, че все по-често QR

...
От Европейската агенция за киберсигурност предупреждават, че все по-често QR
Коментари Харесай

Внимавайте! Нов вид измами заплашват в мрежата

От Европейската организация за киберсигурност предизвестяват, че все по-често QR кодове биват употребявани за кражба на данни посредством електронните пощи.

Тенденцията от предходната година QR кодът да се вгражда във подправени фишинг имейли продължава, предизвестява Ифигения Леа, създател на отчета на Европейската организация по киберсигурност за заплахите в мрежата.

" Знаете, в един подобен имейл, в случай че ползвате интернет адрес, по-лесно бихте забелязали, че има нещо неправилно. С QR кодовете това не е по този начин. И по този начин самият код би ви навредил със сканирането му. Броят на подправените бизнес имейли също се е повишил ".

Фалшиви QR кодове идват сякаш от огромни европейски банки. При сканиране на кода потребителите се насочват към уеб страници с реалистично изглеждащи страници. QR кодът може да ви свърже с незащитена wi-fi мрежа, да ви изпрати в уеб страници, които автоматизирано да заредят злотворен програмен продукт.

Публичните QR кодове също могат да причинят a проблем, защото киберпрестъпниците могат да ги разменят, като заменят личните си QR кодове с истински, осведоми БНР.

Европейската организация за киберсигурност още не е разгласила отчета си за 2022 година, само че Ифигения Леа показва, че заканите в киберпространството в този момент са обвързани повече с спора в Украйна. За дезинформацията се употребява даже и изкуствен интелект, регистрира Ифигения Леа и добавя:

" Нашият извод е, че не всяка организация желае да се знае за това, че е била пробита сигурността. И по този метод е мъчно да бъде систематизиран. Установихме, че от май 2021 до юни 2022 общият брой на тези офанзиви е към 3640. Анализирахме дребен % от тях към 600 офанзиви. И от този разбор заключихме, че от тях към 10 терабайта данни са изтекли за месец. Как е почнало настояването на откуп е известно единствено за 29 от тези към 600 случая. Вариантите са или, че не се знае по какъв начин е почнало всичко. Или не желаят да споделят. За зла неволя можем да кажем, даже е имало заплащане на откуп в към 6 % от случаите ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР