От Екосейф - собственик на единственият частен инсинератор за опасни

...
От Екосейф - собственик на единственият частен инсинератор за опасни
Коментари Харесай

Общинският инсинератор в Пловдив ще бъде отдаден на концесия за 50 години

От " Екосейф " - притежател на единственият частен инсинератор за рискови боклуци разясниха, че не са водили никакви диалози с общината За да проработи оборудването ще са нужни доста средства и време - за осъвременяване на техниката и сдобиване с всички документи По данни на локалната администрация към днешна дата постройките, земята и оборудването се правят оценка на 6.7 млн.
Близо 15 години откакто е построен, общинският инсинератор за изгаряне на рискови боклуци в Пловдив по този начин и не е проработил. Общината вижда единствено една опция: концесия и то за 35 година с опция за увеличение с още 11 години и 7 месеца. Това стана ясно на днешната сесия на общинския съвет, на която съветниците взеха решение оборудването да бъде препоръчано на частен вложител.

Идеята е бъдещия концесионерът да довърши инсталацията, тъй че да проработи, и в подмяна на това да получава доходи от услугите, които ще предлага. От бизнеса обаче считат, че надали ще се откри концесионер, склонен да влага средства, защото липсва опция за възвръщаемост от инсинератор единствено за болнични боклуци.

Самата община също не е подготвена да вложи средства, защото в общинския съвет споделят същото терзание - липса на облага.
Реклама
За момента не е ясно какви средства са нужни за осъвременяване на оборудването, потвърдиха от общината. Не е несъмнено и концесионното заплащане, което частният оператор ще би трябвало заплаща на общината. В предлагането на общинската администрация липсват данни за потенциал, налично и работещи съоръжение и прочие

Днешното гласоподаване е второ по ред по точката, откакто на предходната сесия на 23-ти юни предлагането не получи утвърждението на съветниците. Тогава кметът Здравко Димитров уточни като допустима причина за това, че те не знаят защо става въпрос.

Очевидно съветниците към този момент са разбрали защо става въпрос, само че не обществено, тъй като макар че самият кмет присъстваше в залата, той не направи изявление, с което да внесе светлина във връзка с общинските проекти за оборудването.

Предложението мина с помощта на болшинството на ГЕРБ в съвета.
Кметът Здравко Димитров не аргументира импортираното от самия него предложение, което остава под подозрение дали и какви планове са направени за приходите от инсинератора и вероятните способи за неговото стопанисване Фотограф: Димитър Марков Реклама
Бизнес без облага Тъй като всяка болница е задължена да се грижи за болничните си боклуци (спринцовки, марли, маски и пр), това постанова потребност от подписване на контракти с компании за комплексното им отнасяне (събиране, транспортиране и неутрализиране, когато е нужно).

В момента в България има единствено два такива инсинератора - един държавен в София и в Девня. Логичен въпрос е дали от сдружението, което има и оперира инсинератор за рискови боклуци, в това число и медицински, имат диалози с общината и дали демонстрират интерес към концесията.

" Нямаме контакт с Община Пловдив и не сме обсъждали евентуално партньорство в посока концесия на намиращия се на територията ѝ инсинератор ", разяснява за " Капитал " Станислава Евтимова, шеф на " Екосейф ". Дружество не разполага с никакви изходни данни - потенциал, техническо положение и прочие, въз основата на които да може да реши дали има интерес към този инсинератор и да дефинира дали той би бил преференциален за стопанисване.
Има ли издадено екологично позволение и мината ли е процедура по Оценка на въздействието върху околната среда? Категорично ясно е, че оборудване, конфигурирано преди 15 години сигурно не дава отговор на най-хубавите налични техники и на настоящите екологични условия и правила, което от своя страна би довело до осъществяване на нова процедура. Екологичните процедури лишават години и никой не може да подсигурява по кое време и дали планът ще проработи още повече като се имат поради настройките на популацията и чувствителността на тематиката. Станислава Евтимова, съсобственик и шеф на "Екосейф "
Станислава Евтимова показа още, че от " Екосейф " биха съдействали на общината, в случай че тя потърси информация от тях във връзка с ръководството на подобен вид обекти, защото съгласно нея в страната има потребност от подобен вид уреди. До момента обаче не е имало самодейност от локалните органи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Имена 1 Градове 2 Имена 3 Коментари и разбори Реклама
За да стигнат обаче болничните боклуци до инсинератора, лечебните заведения употребяват услугите на частни компании за превозване, една от които в Пловдив е " Хосвитал ". По думите на изпълнителния шеф Владимир Симеонов инсинератор, който гори единствено болнични боклуци ще работи на загуби. " Никой не ни е търсил да го взимаме, ние нямаме интерес. То няма толкоз медицински отпадък, че да работи инсинераторът на облага. ", безапелационен е той.

Симеонов показа за " Капитал ", че преди 3 години е дал на общината всички данни за размерите болничен отпадък, които транспортира и евентуално направените от тях сметки са ги отказали да влагат средства. " Държавният инсинератор в София се устоя от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите и доколкото знам има контракти с Топлофикация, т.е. като работи оборудването, загрява топла вода, която се продава на софийска община - това е още един доход. ", разяснява той. Също по този начин оборудването създава и електрическа енергия.

Като вероятен вид той уточни разширението обсега на оборудването и с други типове боклуци, разнообразни от медицински. Тази алтернатива не беше изключена от общината, като за " Капитал " те разясниха, че " концесионерът в желанието си ще оповести какъв брой тъкмо средства ще влага и защо ". Три петилетки по-рано " Изграждането на цех, който да гори отпадъците на лечебните заведения от цяла Южна България " - с тези гръмки думи се слага началото на плана за инсинератор.

По силата на подписано съглашение с държавното управление на Швейцария през 2006 година на общината се дава безплатна финансова помощ в размер на близо 5 млн. лева, предопределени за закупуване на апаратура за изгаряне на отпадъци. Наред с това, в строителството са вложени 5 млн. лева от страната и съвсем 2 млн. от общината, както и 2.1 млн. лева от ПУДООС към Министерство на околната среда и водите. А за реализацията на плана е възложен общински терен в Южната индустриална зона.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Строителството (включващо административна, промишлена и складова база) стартира още по време на мандата на кмета доктор Иван Чомаков, а проектите се то да проработи до края на 2007 година По плана има обезпечено финансиране и се работи с бързи темпове, само че скоро по-късно поражда спор сред общината и компанията, донасяща техниката, и договорът е преустановен.

Към оня миг постройката е съвсем приключена и отчасти оборудвана, а общината поема нещата в свои ръце, давайки поръчка, че ще довърши сама инсинератора. Днес, 15-години и 3 кметски мандата по-късно - пловдивският инсинератор тъне в съсипия. И надали намиращата се там морално и софтуерно остарялата техника може да проработи.

През 2015 година е изработен незадълбочен опит за възкръсване на плана, като е пусната социална поръчка за консултантски услуги по отношение на довършването и ръководството на плана. Въпреки че по нея има определен реализатор - " КПМГ България ", чиято ценова оферта е била на стойност 182 хиляди лева с Данък добавена стойност, поръчката е прекъсната с претекста, че липсва финансиране.

В осъществяване на поетите задължения от общината, е основано и общинско сдружение, вписано в ТР през 2017 година след несполучлив опит за намиране на външен вложител.

Въпреки неналичието на действия за 2019 година и 2020 година " Инсинератор Пловдив " регистрира разноски за външни услуги в размер на 38, респ. 57 хиляди лева - средства от общинския бюджет. Нещо повече, двукратно, през 2019 година и 2020 година, с решения на Общинския съвет, са отпускани на сдружението заеми от локалния бюджет в общ на размер на 90 хиляди лева

В началото на т.г. общински съвет приема решение да понижи капитала на сдружението, като изкара всички направени по-рано апорти, а точно - здания, земя и съоръжение, и започва развой по разпродажба. Дружеството обаче не е закрито към днешна дата.
Свързани публикации София ще пази боклука си с въоръжена защита за 1 млн. лв. 30 март 2022, 16:46 София дава още 8.6 млн. лева за изгаряне на RDF от завода за отпадък 15 октомври 2020, 15:22 Как стартира вносът на отпадъци в България 13 септември 2019, 10:10 София ще заплати още 25 млн. лева за изгаряне на отпадъците от завода за преработване 11 август 2015, 19:04 София още веднъж търси строител на завода за отпадък 6 декември 2011, 13:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР