От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света,

...
От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света,
Коментари Харесай

Тончо Краевски: Заплаха от ”Възраждане” може да е оправдание за евроатлантическа коалиция

От една страна, рецесиите, които връхлетяха в България и света, биха могли не са отговорност на държавното управление. Но това, че кабинетът беше изправен пред такива провокации, не значи че не може да търсим отговорност за решенията му.

Това беше част от коментара пред Радио София на политолог Тончо Краевски, минути преди оповестяване на първите изборни резултати.

 

Според него предишните 3 избора през 2021 година бяха в действителност три аранжимента на един избор. Днешните избори са едвам вторите в нова обстановка.

" Ключови ще бъдат локалните избори за бъдещето на ГЕРБ. Едва ли е допустимо партията на Бойко Борисов да се спихне от едни избори до други – до локалните през 2023-та, да вземем за пример,  както стана с Национална движение „Симеон Втори" ", добави Краевски.

 

По думите му, кабинетът Петков имаше потребни ходове, само че партията и ръководството трябваше да ги създадат още първоначално. Нормално, колегиално сцепление с опозицията можеше да подсигурява по-дълъг живот на държавното управление.

Доверието, с което идваш на власт, е капитал, който би трябвало да се употребява. Ненужната борба се оказа скъпо наслаждение.

 

" Кирил Петков беше посрещнат с имиджа на добре възпитания и просветен харвардски ученик. Но това е фатализъм, не е усещане, което той съумя да остави. Напротив, той го скапе това усещане ", означи още Краевски.

Той разяснява още, че на Кирил Петков не му е задоволително Борисов да отстъпи и да не бъде министър председател. Той желае пречистване на партията от корупцията. Тоест той приказва за някаква наказателна отговорност. В съпоставяне с Радан Кънев преди време, Петков подвига летвата на изискването за съдействие доста повече.

 

След изявления и обиди, коалиране на някои партии на основата на евроатлантическа ориентировка е допустима само в случай че " Възраждане " имат подобен избирателен резултат, който да ги уплаши.  Заплахата на тази партия би послужила като опрощение за възможното доближаване сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да вземем за пример.

 

Реално всички партии в България са в този дискурс - за цивилизационния избор, НАТО и Европейския съюз.  Само мощен индивид, който е срещу може да ги накара да се обединят на тази основа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР