От една страна хората трупат здравна култура от интернет, а

...
От една страна хората трупат здравна култура от интернет, а
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Ненков за Здравната каса: Наливат се пари в каца без дъно

" От една страна хората натрупат здравна просвета от интернет, а не от същински лекари. От другата страна лекарите от моето потомство имат едно овластяване. Ако вие дойдете при мен с подготвена диагноза, аз се нервирам доста. Вие или вашите другари считат, че детето ви или ваш родственик е за болница, само че това не го срещате, вие сте недоволни. Идват хора с подготвени диагнози, които, като се окаже, че не са по този начин, те не са удовлетворени. Идват хора, които желаят да постъпят в болница за една седмица без да има потребност, отново не са удовлетворени. Има тлеещо и непрестанно поддържано напрежение сред една част от обществото, която съставлява моята колегия, и останалата част. Това съобщи някогашният министър на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков в " Неделята на NOVA ".
" Навремето направихме лекарите търговци, лечебните заведения - търговски сдружения. И се търгува със здравето на хората. Лекарската специалност е като всяка една друга, с тази специфичност, че тук се касае за живота и здравето на човек. получават се не малко лекарски неточности. Скоро прочетох за жена, която умряла, като лекарят й споделил, че има гастрит, а тя е умряла от инфаркт. Не малко са такива неточности. Нещо повече, че самите лекари не уведомяват пациентите, за това какво може да бъде развиването на обещано заболяване ", счита юрист Пламен Димитров. Той разяснява случая с умряло 14-годишно дете в Перник, на което е сложена анестезия, която му коства живота. На втора инстанция Апелативният съд оправдава притежателя на клиниката и дава условна присъда на брачната половинка му, която също е притежател.
" Признаваш някой за отговорен, само че му намаляваш наказването, което му е обещано на първа инстанция. На тях им тежеше, че им постановиха 5 години възбрана да не упражняват лекарска специалност. Сега втора инстанция го махна това. А в тази клиника има втори подобен случай, само че този път детето е имало шанс в " Пирогов ", изясни още той. " Много е значимо да бъдем прецизни в метода, по който дефинираме лекарската неточност. Тя става лекарска неточност, когато изпод се подпише арбитър, а не когато е казано от кореспондент или някой разбирач е изказал своето мнение по малкия екран, въз основата на незадоволително информация. По отношение на малигнената хипертермия, това е едно ужасяващо затруднение, което е малко като мълния. Би могло да се планува, само че със характерни проучвания и извънредно рядко. Проблемът е, че единственият медикамент, който се ползва в този случай, не е бил разполагаем ", изясни Ненков.
" Когато разполагате с анестезия, в чиято брошура е записано, че може да провокира хипертермия, то тогава би трябвало да имате антидот или да знаете от кое място да се снабдите с него. Не може да си играете с живота на хората като на лотария ", счита Димитров. " В една книга по инвазивна кардиология написа " Грешката при подготовката е подготовка за неточност ". Много е рядко това затруднение, само че когато настъпи е извънредно трагично и смъртоносно. За това на всички места, където се ползват тези лекарства, би трябвало да има антидот. Или в случай че го няма, анастезиологът би трябвало да знае от кое място да го набави ", добави Ненков. " Няма нищо по-скъпо от здравето. Трябва да се влага в него. Системата е куца, търговски са сдруженията, да. Здравето коства пари и то доста. Ние влагаме в 20-годишните си коли и никой не се е оплакал. Когато би трябвало да се дадат 20 лв. за здраве, се почват едни писъци, лекарите стават печалбари ", разяснява още някогашният здравен министър.
" Това държавно управление два пъти по половин милиарда лв. качва бюджета на Здравната каса. Краде се. Наливат се тези пари в каца без дъно. Крадат тези, които ръководят системата. Едни 100 индивида, които мога да изредя. Тези крадци са доста чувствителни, те са доста обидчиви. Те са по-силни от страната ", съобщи Ненков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР