От една страна Европа иска да се пази границата, от

...
От една страна Европа иска да се пази границата, от
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения

От една страна Европа желае да се пази границата, въпреки това се продължава с политиката на обвинение на страните, които имат верния метод, съобщи българският представител в Европейския парламент по време на полемика, която е част от изнесеното съвещание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в София.

Дискусията беше отдадена на тематиката с незаконната миграция и присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са домакини на събитието, в което присъединяване взе и служебният вътрешен министър на Република България Иван Демерджиев.

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация означи, че множеството незаконни мигранти минават през България, само че не желаят да останат тук, тъй като тяхната последна цел е Западна Европа. И добави, че българските гранични чиновници умират, пазейки западноевропейските общества. Джамбазки съобщи, че в голямата си част сега хората на българската граница не са бежанци, тъй като не дават отговор на стандартите нито на Конвенцията за бежанците, нито на условията на Европейски Съюз и Европейска комисия и критериите на Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации.

Това са хора, които не идват от зона на бойни дейности и не са жертви на преследвания. Потвърждава го и фактът, че най-големият брой хванати лица на границата са от Алжир, Тунис и Мароко, означи Ангел Джамбазки.

От своя страна вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че България и Румъния би трябвало час по-скоро да бъдат признати в Шенген и чака това да се случи до края на годината. Той удостовери, че страната ни е изпълнила всички механически критерии и подчертава върху обстоятелството, че без дейно запазване на границата, което да докара до пропускането на по-малко незаконни мигранти, нито един инструмент не може да компенсира неефективността. Според него би трябвало да бъдат открити аргументите огромна част от тези хора да тръгнат към Европа, тъй като в доста случаи се касае за стопански мигранти, а не за бежанци, бягащи от боен спор. Вътрешният министър добави, че Европа няма единни критерии, по които да се работи. Според него, в случай че ресурсът, който обособените страните влагат, с цел да защитят вътрешните си граници, се пренасочи към външните, казусът с миграцията елементарно може да бъде решен. Той отговори и на поставените въпроси от европейските представители Анна Фотига, Ладислав Илчич и Роб Рос от групата на Европейските консерватори и реформисти по отношение на политиката на България, съдействието с Румъния и Европейския съюз по тематиката с Шенген и общите дейности, които би трябвало да се приложат против незаконната миграция.

Пред своите сътрудници от Групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки посочи обстоятелството, че сега тече пристрастна и несправедлива акция против страната ни. От една страна неправителствени организации доста гневно подлагат на критика България за метода, по който охранява своите граници. Съществуват десетки целенасочени материали в разнообразни европейски издания, които настояват, че българските гранични служители на реда нарушават правата на незаконните мигранти, като не ги позволяват на българска територия. Същевременно, въпреки това, единствено за последните месеци шестима български гранични чиновници изгубиха живота си.

Проблемът е извънредно сериозен, защото няма никаква политическа поддръжка от европейските институции. Единственият работещ метод е приемането на политика на нулева миграция. Който желае да влезе в Европа, отива на законния държавен контролно-пропускателен пункт в страната. Не минава през гората, не реже оградата и не стреля по гранични чиновници. Ако потвърди, че е емигрант съгласно стандартите и критериите, то тогава този човек има право да бъде признат като подобен и получава съответния статут, съобщи Джамбазки.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация добави, че в границите на идващите няколко месеца ще се провежда посещаване на границата, при което всеки един, който би желал да види по какъв начин се охранява тя, изключително хора от Белгия и Нидерландия, ще може да се увери със личните си очи какво се прави на българската граница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР