От две-три години насам влизането ни в Еврозоната стана политическа

...
От две-три години насам влизането ни в Еврозоната стана политическа
Коментари Харесай

Финансов журналист: Влизането ни в Еврозоната стана политическа дъвка

„ От две-три години насам влизането ни в Еврозоната стана политическа дъвка, с която разнообразни партии, най-много ръководещите болшинства, се пробват да си създадат политически бонус и мечтаят това да се случи. “

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime финансовият публицист Петър Илиев. По неговите думи концепцията за паралалено потребление на евро и лев през 2024 година е безумна.

„ Предполагам, че ЕЦБ е реагирала остро на сходно питане “, разяснява Илиев.
Тук не е въпросът какво искаш, а по кое време ще те поканят. А с цел да те поканят би трябвало да изпълняваш избрани критерии. На нас са ни отказвали, даже когато сме изпълнявали критериите.
„ Отказвали са ни с претекста, че достиженията ни на са устойчиви и през годините не сме се придържали непрекъснато към критериите, а са случайно реализирани “, добави той.

Той уточни, че Хърватия е надвишавала критерия за инфлация единствено с 0.5%, само че предходните години са покривали този аршин.

„ Ние в никакъв случай не сме се вписвали в критерия за инфлация “, добави Илиев.
В момента даже, че инфлацията към този момент е в пъти по-ниска, в сравнение с през миналата година, тя е по-ниска и в Европа. Нашата инфлация е близо два пъти по-висока от междинната в Европейски Съюз.
Според Илиев проблемите за Шенген са два – единият е юридически, другият е стопански.

„ Според мен вторият е по-голям. Западните страни са недоволни от българското комерсиално правосъдие, тъй като съгласно тях не дава задоволителна отбрана за задграничните вложители и за бързото и обикновено събиране на вземанията “, разяснява той.

Целия диалог вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР