От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент,

...
От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент,
Коментари Харесай

Алармират за липсващо лекарство за автоимунни и онкологични заболявания

От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент, който се употребява за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични болести. За това алармира пред БНР общопрактикуващият доктор доктор Зорица Папазян, представена от БНР.

По думите й лекарството имуран се употребява всекидневно от пациенти с автоимунни и ракови болести.

" Много хора го употребяват и в никакъв случай не е имало потребност да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в тази ситуация. Оказа се, че това лекарство го няма към този момент от два месеца и няма никакъв импорт. Не се знае дали ще има или няма да има ", добави тя.

От Министерство на здравеопазването са съобщили, че медикаментът ще е разполагаем през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно позволение за приложимост, само че за него е постъпило съобщение през юли месец за краткотрайно прекратяване на продажбите до месец октомври по индустриални аргументи.

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти декларират, че медикаментът е разполагаем в прилежащите на България страни. Изпълнителният шеф Боряна Маринкова счита, че е извънредно време да има опция за бърз импорт на изчезнали лекарства.

" Да може всеки търговец на едро, който има позволение за успореден импорт да ги внесе оптимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме поради тази изключителна обстановка да ни се позволи да бъде импортирано лекарството ", разясни още тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули за предходната година 158 медикаменти са дерегистрирани, през 2017 година те са били 327, а за интервала от 2014-2017 година - 1300. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР