От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи

...
От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи
Коментари Харесай

Скандал в Кюстендил: Читалище разлепи плакати на с нацистки генерал, обявявайки го за герой

От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи немския военачалник от Втората международна война Фердинанд Шьорнер. Той е облечен във военна униформа с нацистки знаци под надпис " Героите от Втората международна война 1941-1945 ".

С него локалното читалище " Зора " приканва жителите на среща довечера. По този мотив районна прокуратура в Кюстендил е почнала следствие по досъдебно произвеждане за проповядване и подбудителство към дискриминация и ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност.

На 05.06.2019 година в ОДМВР - Кюстендил е подаден сигнал от жител, че на разнообразни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски военачалник от Втората международна война - Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки знаци под надпис " Героите от Втората международна война 1941-1945 ", приканващи за среща на 06.06.2019 на ул. " Търговска " № 13, от името на читалище " Зора " в града. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура - Кюстендил и при изискванията на необходимост е стартирано досъдебно произвеждане.

В рамките на следствието са осъществени 4 огледи на местопроизшествия, при които са конфискувани материални доказателства, включително и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където следва осъществяване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на оповестеното мероприятие на читалище " Зора " е неразрешено.

Прокуратурата е поискала и получила позволение от Районен съд - Кюстендил за претършуване на жилището на ръководителя на читалището, където се намира и адреса за преписка на читалище " Зора ". Към момента се правят дейности по претършуване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за осъществяване сходни действия в минал интервал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР