От два дни насам Европейският съд вече разглежда случай, който

...
От два дни насам Европейският съд вече разглежда случай, който
Коментари Харесай

Европейският съд може да принуди България да признае гей браковете

От два дни насам Европейският съд към този момент преглежда случай, който може да повлияе доста директно върху признаването на гей браковете в целия Европейски Съюз, в това число в страни, в който хомосексуалните бракове не са приети – като България. Става въпрос за делото, което заведе румънецът Адриан Колман, тъй като Румъния не признава избрани права за него и брачния му сътрудник Клейбърн Робърт Хамилтън, защото Букурещ не ги смята за брачна двойка.
В собствен изчерпателен материал, The New York Times показва, че изходът от делото може да повлияе доста директно върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на Европейски Съюз. Причината – Европейският съд на процедура ще дефинира дай гей двойките са " съпрузи ".
Адриан Колман и Клейбърн Робърт Хамилтън се венчали през 2010 година в Белгия. Това е седем години, откакто Белгия узакони гей браковете. Но когато Колман и Хамилтън пробвали да се реалокират да живеят в Румъния, румънските управляващи отказали да ги признаят за брачна двойка. В Румъния гей браковете не се признават – съгласно румънската конституция брачният съюз е съюз сред мъж и жена, като има опция да се организира референдум по въпроса след импортирано искане с петиция, подкрепена от 3 млн. души, за смяна. Същото е ситуацията и в България – съгласно член 46 от Конституцията бракът е непринуден съюз сред мъж и жена.
Заради отхвърли, Колман и Хамилтън завеждат дело в Румъния и в този момент то стигна до Европейския съд. Решението на съда може да повлияе в голяма степен на целия Европейски Съюз, тъй като може да принуди Румъния, България, Полша, Словакия, Литва и Латвия да признават гей браковете, без значение, че са подписани другаде в Европейски Съюз .
Припомняме, че една от главните спънки пред това Европейската организация за медикаментите да се реалокира в България бяха опасенията, че работещи в институцията гей двойки няма да са предпазени пред българския закон, даже при престъпни случаи. Например, при случай на ликвидиране, хомосексуален доста мъчно може да претендира за имуществото на колегата си, даже двамата да са сключили брак в страна, която разрешава това. В последна сметка, Агенцията се реалокира в Амстердам.
В момента Колман и Хамилтън живеят в Съединени американски щати, само че Колман е безапелационен, че смята Румъния за своя татковина и по тази причина би желал да живее там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР