От древността се е запазила безсмъртната мисъл на Конфуций Намери

...
От древността се е запазила безсмъртната мисъл на Конфуций Намери
Коментари Харесай

Настояще и бъдеще на графичния дизайн

От древността се е запазила безсмъртната мисъл на Конфуций „ Намери си работа, която ти харесва, и в никакъв случай няма да ти се постанова да работиш. “ Професията на графичния дизайнер е мечтана и мечтана от доста хора. Не инцидентно я има като компетентност в доста университети и други образователни заведения, както държавно финансирани, по този начин и частни. Има и просветителни центрове като компютърно учебен център PROGRESS, където можете да придобиете нужните познания и подготовка. Но преди да го извършите е хубаво да се запознаете с значимите аспекти от тази активност и специалност, с сегашното и вероятностите в близкото бъдеще, с цел да прецените виждате ли себе си сполучливо осъществени в тази толкоз забавна и многообразна, само че и извънредно конкурентна сфера.

Неизбежния въпрос какво в действителност е графичният дизайн има доста отговори и дано да поразсъждаваме върху някои от тях. Художествените реклами, грабващите окото уеб страници, предпечатната подготовка на списанията – всички те са артикули на графичния дизайн. Но тези образци са единствено част от цялостната идея.  Тук можем да включим още доста: плакатите, инфографиките, кориците на книгите, етикети на артикули, логата, визитките, графичното оформление на уебсайтовете, интерфейса на мобилните приложения и всички други софтуери – описът може да бъде удължен и допълван непрестанно. Всички тези образци и обстоятелството, че те не изчерпват понятието значи, че дефиницията за графичен дизайн не може да бъде еднопосочна. Тя и надали може да бъде изчерпана в една публикация. Доказателството за това изказване са множеството публикации по въпроса.

Все отново, в идващите редове ще се постарая да направя много в детайли изложение на понятието, както и опциите за кариера в тази сфера и откакто прочетете тази публикация, сами може да извършите извод за себе си желаете ли да се впуснете във вълнуващото премеждие, което е в действителност кариерата на графичния дизайнер

 

Първо, какво е графичен дизайн?

Според графичният дизайн се дефинира като " изкуството и практиката на обмисляне и планиране на хрумвания и прекарвания с образно и текстово наличие ". С други думи, графичният дизайн предава избрани хрумвания или послания образно. Тези образни резултати могат да бъдат толкоз „ елементарни “, колкото и лого на компания, или толкоз комплицирани, колкото оформленията на идея за дизайн на уеб страница.

Графичният дизайн може да се употребява от фирмите за разпространение и продажба на артикули посредством реклама или посредством уеб страници,  да се показа комплицирана информация по смилаем метод посредством инфографики или от компаниите да развият еднаквост посредством брандиране.

Важно е също да се помни, че, макар че доста планове имат търговски цели, като реклами и лога, графичен дизайн се употребява и в други контексти - постоянно се създават  произведения единствено като средство за художествено изложение.

Основни постулати на графичния дизайн

За да се разбере по-добре смисъла на графичния дизайн, е значимо да се срещнем с детайлите и правилата на графичния дизайн. Елементите се употребяват като допълващи се или като контрастиращи един на различен, с цел да се основат образно впечатляващи и въздействащи артикули.

Елементите са:
Цвят Форма Линия Размер Пространство Текстура
Графичните дизайнери също се придържат към главните правила на дизайна, които са всъщност набор от насоки, които им оказват помощ да реализират ефикасни и уравновесени композиции.

Тези правила на графичния дизайн включват:
Баланс Контраст Акцент Движение Пропорция Ритъм
Чували сте остарялата сентенция, че " разпоредбите са с цел да бъдат нарушавани ", което сигурно може да се каже и в този случай. Но един добър графичен дизайнер би трябвало първо да разбере тези правила и правила, преди да вземе умишлено решение да ги наруши. Тези правила са обект на доста, които се оферират от доста просветителни центрове.

Видове графичен дизайн

Както към този момент споменахме, графичният дизайн има доста аспекти, вариращи от предпечатна подготовка и уеб дизайн до анимация и движеща се графика.

Ако преди 30 години бяхте поискали от някой да ви дефинира какво е графичен дизайн, отговорът евентуално щеше да е ориентиран към предпечатната подготовка на списания или плакати на филми или други печатни реклами, етикети, опаковки и така нататък Сега живеем в цифровата епоха и в нея се зародиха нови видове графичен дизайн, които набират скорост и не престават да се развиват. Разбира се, няма по какъв начин те да не са свързани с напредъка на новите технологии. Ето един взор на някои от тези типове графичен дизайн:

Уебдизайнът включва основаването на привлекателни и интуитивни уеб страници за потребителите. Това обгръща цялостното оформление, цветовата скица и навигацията. Дизайнът на потребителското преживяване ( User experience (UX) design  ) е фокусиран върху гарантирането, че даден уеб страница или приложение са лесни и удовлетворяващи за потребление. Графичните дизайнери, които се занимават с него би трябвало да се погрижат да подобрят цената, използваемостта, удовлетвореността и да накарат потребителите да желаят да употребяват постоянно дадения артикул. Анимация или така наречен Motion graphics design се занимава с образни и специфични резултати в малкия екран, като да вземем за пример „ шапките “ на всяко предаване, също и със основаване на клипове, филми, видео и компютърни игри. В частност моделиране на героите и ситуацията.
Най-търсени работни позиции в региона на графичния дизайн



С софтуерния прогрес и появяването на новите типове графичен дизайн, неизбежно се появява и търсене на нови работни позиции за графични дизайнери.

След къс разбор в известните уеб сайтове за работа и обзор на стотици разгласи в региона на графичния дизайн, се откроиха най-търсените работни позиции към този миг:

Графичен дизайнер (Graphic designer) Дизайнер на потребителско преживяване (UX) (User experience designer) Уеб дизайнер (Web designer) Художествен началник (Art director) Творчески шеф (Creative director)
Както можете да видите, един път въоръжени с подобаващи познания и образование, има няколко варианти за реализация в тази сфера. Вие ще имате опция да изявите гения си и развиете кариера в направлението, което най-добре пасва на вашите самостоятелни ползи.

Популярни принадлежности за графичен дизайн

Сега, откакто към този момент знаете какъв вид работни места има и каква специализация чакат работодателите, потребно е да се запознаете с главните принадлежности, които биха помогнали на всеки графичен дизайнер да си свърши работата. Един от най-основните и най-евтини принадлежности, които дизайнерите употребяват е скицникът. Те постоянно първо скицират концепциите си или черновите на плановете си на хартия, преди да се извърнат към компютъра или графичния таблет, с цел да довършат процеса.

Въпреки това, компютрите и софтуерът за дизайн са от значително значение в днешните цифрови времена, даже в случай че проектирате за предпечат и щемпел. И до момента в който компютърната настройка по-скоро е въпрос на персонални желания, то когато става въпрос за програмен продукт, продуктите на Adobe като, и са опорни среди в света на графичния дизайн. Не че не съществуват аналози  с отворен код, които не изискват заплащане, само че безспорния водач и този, който е мотора в региона на дизайна към този миг е Adobe. Затова, наложително отделете средства и време да се образовате и обучите в потреблението на тези артикули.

И най-после, концепциите и вдъхновението са това, от което се нуждае един графичен дизайнер. Концепциите и концепциите първо би трябвало да се зародят в главата и да се скицират на хартия, а по-късно компютърът би трябвало да се употребява като инструмент, с цел да се вдъхне на тези хрумвания същински живот.

Графичните дизайнери получават ентусиазъм от света към тях, тъй че в случай че се притеснявате, че не сте задоволително изобретателни, излезте на открито, наблюдавайте света към вас, обсъждайте с другари, взаимствайте хрумвания от интернет – той е цялостен с дизайнерски блогове и профилирани обществени мрежи.

Създайте бъдещето си на графичен дизайнер

Какво тъкмо е графичен дизайн? Както преди малко научихте, няма универсално определение за това. Има безчет способи да употребявате графичния дизайн за решение на бизнес проблеми или предизвикателство на ентусиазъм. От вас зависи да определите какво значи графичен дизайн за Вас и вашата бъдеща кариера.

Безплатнa консултация за това, по какъв начин бихте могли да започнете кариера, като графичен дизайнер или да започнете, бихте могли да намерите на
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР