От древността до нас е достигнала легендата за цар Мидас,

...
От древността до нас е достигнала легендата за цар Мидас,
Коментари Харесай

Невероятно! Останки от древна изгубена империя откриха в Турция ВИДЕО

От древността до нас е достигнала легендата за цар Мидас, който превръщал всичко, допряно от него в злато. Случайно изобретение обаче разкри освен какво се е случило с именития монарх, само че тайната на изгубена антична империя, намирала се в миналото на територията на днешна Турция.

Миналата година археолози проучвали голяма могила в равнината Коня, в централната част на страната. Там има остатъци от голям брой антични градове. Но даже с това познание, учените не били готови, за значимостта на откритието, написа vesti.bg.

При тях пристигнал локален фермер, който им разказал, че намерил камък с надписи в неотдавна изкопан канал.

„ Можехме да забележим, че стърчи от водата, тъй че скочихме право надолу в канала, потопихме се до кръста”, показва археологът Джеймс Осбърн от Чикагския университет.

„ Веднага стана ясно, че е античен и разпознахме езика, на който беше написан: лувиански - употребен през бронзовата и желязната ера в региона.”

Последвали редица проучвания на каменната плоча. Било открито, че тя датира от VIII век пр.н.е.

Най-удивителен обаче бил надписът върху нея. Йероглифите разказвали за антична военна победа.

И не каква да е победа, а борба решила ориста нацяло царство. Поражението било понесено от Фригия. Държава, която съществувала в Анадола от 3500 година до към 100 година прочие н.е.

Нещо повече, победеният не бил какъв да е, а цар Мидас. По всяка възможност тъкмо същият, който съгласно легендата превръщал всичко в злато.

Учените обаче били още по-удивени от останалата част от надписа. В него се показва името на спечелилия. Цар на име Хартапу, чиито бойци завладели Мидас и други монарси на бойното поле.

„ Боговете-бури предадоха царете на негово величество”, гласи надписът на камъка.

До този миг името Хартапу е известно от два други надписа, само че от тях не стават ясни нито названието, нито местоположението на античната империя, която е управлявал.

Сега учените допускат, че гигантската могила Тюркмен-Карахюк, обхващаща повърхност от над 300 декара, може да крие останките от столицата на незнайната антична империя, подчинена на царя, победил Мидас на бойното поле.

Международният екип няма самообладание да изследва мястото през тази година, с цел да разбере повече за тази страна, изгубена в историята.

„ Вътре в тази могила ще бъдат дворци, монументи, къщи”, счита Осбърн. „ Тази каменна стела беше чудна, необикновено късметлийска находка, само че това е единствено началото.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР