От ДПС обвиниха министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал

...
От ДПС обвиниха министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал
Коментари Харесай

ДПС отправи тежки обвинения към премиера Кирил Петков

От Движение за права и свободи упрекнаха министър-председателя Кирил Петков, че непозволено е подписал контракт за модернизацията на железопътната линията Волуяк-Драгоман.

Депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов напомни на премиера, че е пристигнал на власт с обещания за битка с корупцията.

Проблемът, съгласно Анастасов, е, че договорът за модернизацията не е утвърден от Европейската комисия.



„ На какво съображение Министерски съвет е разпоредил подписването на този контракт, откакто Европейската комисия към момента не е одобрила този контракт? Ще предприемете ли дейности за прекъсване на този контракт и в какъв период, откакто подписването е осъществено в несъгласие със закона? “, попита Анастасов.

Министър-председателят Кирил Петков съобщи, че тази линия е от национално значение и затова е приоритет за държавното управление.



„ Обектът жп линия София – Драгоман е обект с национално значение. Обявен е за подобен с решение на Министерския съвет от 8 юли 2011 година, преди повече от 10 години. Конкретният сектор от вашето запитване, Волуяк – Драгоман, е част от огромния план „ Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница “, който е един от авансово дефинираните планове на мрежата TINT и е част от националната жп мрежа на България. Осъществяването на този план е от изключително значимо публично значение, точно за това е приоритет на нашето държавно управление “, изясни Петков от парламентарната естрада.

„ Решението от 9 май да се подпише контракт за безплатна помощ на НКЖИ е в сходство със закона “, съобщи министър председателят и цитира нормативни актове, съгласно които за огромни планове може да се даде финансиране преди те да бъдат утвърдени от Европейската комисия..

В същото време Петков призна, че при отрицание на Европейската комисия, разноските ще бъдат планети от НКЖИ.

„ Всички законови условия са спазени. Ще има доста деликатно следене на тези планове за цялостното им и качествено осъществяване. Мога да подсигурявам, че всичко е в границите на закона. Промяната в действителност е пристигнала “, съобщи Кирил Петков.

„ Има процедура, вие за някъде бързате да платите 166 милиона лв., с цел да заобиколите Европейска комисия. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман занапред ще забележим “, сподели в отговор Анастасов и упрекна премиера, че не е наясно със законите и по какъв начин работи Европейската комисия, като добави, че държавното управление „ хвърля кал” върху Делян Пеевски.

Кирил Петков отвърна, че Движение за права и свободи е само и единствено е фокусирано в отбрана на своя народен представител.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР