От доста време Тим Кук и хората му ни убеждават,

...
От доста време Тим Кук и хората му ни убеждават,
Коментари Харесай

Новият iPadOS превръща iPad в компютър

От много време Тим Кук и хората му ни убеждават, че iPad може да бъде еквивалент на същински портативен компютър и след WWDC 2019 конференцията на Apple през вчерашния ден можем да кажем, че най-сетне сме склонни да им повярваме.

По време на събитието компанията показа новия iPadOS - оперативна система, предопределена и основана особено за най-популярния таблет на планетата.

Ето какво ново ще внесе тя и по какъв начин ще приближи таблета на Apple до имиджа на преносим компютър.

Нов хоум екран

iPadOS трансформира хоум екрана на iPad в сходство на macOS десктоп, който побира повече икони на приложения и може да бъде декориран с обичаните ни Widgets - прогноза за времето, календар, ремайндъри, шорткът икони към други приложения, фотоси и какво ли още не.

Боравенето с приложения става по-лесно

Възможността за боравене с няколко приложения по едно и също време бе това, което липсваше при iPad, даже след въвеждането на услуги като Split View и Slide Over.

При новия iPadOS Slide Over ще ни разреши да прибавим приложение върху към този момент отворено друго такова и елементарно да избираме какво виждаме в дребния прозорец.

Split View пък към този момент ще обезпечава опция за по едно и също време отваряне на едно и също приложение, и разглеждането им в два прилежащи прозореца.

Apple Pencil става доста по-бърз

iPadOS ще направи Apple Pencil много по-бърз и старателен. Към момента моливът на Apple взаимодейства с екрана със скорост от 20 милисекунди, а с новата оперативна система това време ще бъде редуцирано до 9 милисекунди, правейки работата с Apple Pencil много по-гладка и интуитивна.

Файловата система получава голям ъпгрейд

Files приложението на iPad към този момент ще наподобява много повече на Finder при macOS, в сравнение с обикновена папка. Ще можем да търсим и подреждаме файлове по разнообразни индикатори и ще можем да ги споделяме с сътрудници и другари през iCloud.

Най-добрата вест тук е, че iPad ще поддържа USB флашки и microSD четци - нещо, което много липсваше преди, изключително при хората, които употребяват iPad като част от изобретателната си активност.

Като похлупак на всичко, iPad ще може да бъде ръководен чрез USB мишка, без да се постанова да допираме екрана с пръсти.

Голямата вест - iPad се трансформира във втори екран

Може би най-значимата смяна, която Apple разгласи, е, че iPadOS ще трансформира iPad във втори екран освен за притежателите на Apple компютри, само че и за всички останали.

Таблетът ще може да се употребява като продължение на основния ни екран или като поставка за изобразяване, комуникираща с стратегиите за изобразяване на компютъра ни.

Новата оперативна система ще се появи паралелно с iOS 13 и идващите модели iPhone тази есен, най-вероятно през септември. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР