От доста време се канех да направя таблицата и най-накрая

...
От доста време се канех да направя таблицата и най-накрая
Коментари Харесай

Вредните хранителни добавки / Забраненото “Е”

От много време се канех да направя таблицата и най-сетне открих време. В нея по цвят са избрани рисковите добавки, които върху опаковкте са означени като “Е xxx ”.

Надявам се таблицата да е потребна на някой, защото все по-често виждам, по какъв начин към този момент вместо признатото означение, производителите се изхитряват да пишат името на самата добавка/консервант, вместо “е- ” означението.  Само за разяснение: “канцерогенни ” са ракообразуващи химични субстанции.

Ето дребен лист с някои от по-опасните добавки:

E 123  амарант – това е високо съсредоточен червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за приложимост в Съединени американски щати от 1976 година Все още се употребява в Австралия и някои други страни.

Е 102  татразин – жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни питиета, като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не предлага консумация на храни с това означение.

Е 120 червен оцветител ,  в рубрика на HASCG – рискови.

Е 124 – блестящо червен оцветител, може да аргументи алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG предлага да се заобикаля.

Е 127  еритрозин , червен оцветител, употребява се при правенето на бисквити и сладкиши. Може да увеличи равнището на хормоните на щитовидната жлеза и да докара до хипертиреоидизъм.

Бензоената киселина и нейните соли , всеобщо се употребяват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните питиета. Някои от тях имат нежелани резултати върху здравето:

Е 210 бензоена киселина се прибавя към безалкохолни питиета и сокове.

Е 211 натриев бензоат се употребява постоянно у нас за подготвяне на кисело зеле и други туршии, защото прекъсва ферментацията. HACSG поучава да се заобикалят, защото използването им е обвързвана риск от рак.

Е 212  калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е 214 етил 4 – хидрокси бензоат е неразрешен за приложимост в Австралия.

E 338 фосфорната киселина може да аргументи разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като ускори извличането на селен от организма. Това подготвя към злокачествени тумори и сърдечни болести. Затова британците поучават използването й да се ограничи до най-малко.

Автор: 

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР