От доста време големите успехи на Пловдив, що се отнася

...
От доста време големите успехи на Пловдив, що се отнася
Коментари Харесай

Как младите построиха комунизма

От много време огромните триумфи на Пловдив, що се отнася до трудовия пазар, се свързват с IT бранша и аутсорсинга. Според докладите в общината работните места под тепетата в двете области към този момент надвишават 5000, освен това все за младежи. Пловдив дори бил измежду шестте най-бързо разрастващи се градове в бранш " Споделени услуги и аутсорсинг " за Централна и Източна Европа.

Какво обаче се крие зад тези положителни вести и чак толкоз оптимистични ли са те в действителност? Що се отнася до IT бранша, съгласно анализаторите той претърпява своя пик във връзка с заплатите в Европа. Работата на програмистите и уебдизайнерите е такава, че може да се прави от всяка точка на света. В тази връзка напълно скоро нашите експерти ще влязат в директна конкуренция на трудовия пазар с сътрудниците си от Бангладеш и Пакистан, които за 300 $ вършат чудеса. А огромните акули в сектора доста бързо усещат къде има евтина работна ръка и за броени часове местят виртуалните си и действителни офиси там, където разноските са най-ниски.  

Другата огромна вяра е в аутсорсинга. Какви действия за високообразовани младежи обаче изнасят досега западните компании? Най-често става дума за кол центрове, разбор на база данни или офиси на компании за спортни залози. Изискванията за работещите там не са високи - обичайно равнище на британски и старание. 

Дали обаче обещанията за кариерно развиване, разцвет и нанагорнище по корпоративната стълбица в този бранш са действителни, или просто младежите влизат в задънена улица, работно положение, познато с британския термин „ dead end job ”. За няколко месеца новобранците, които са постъпили на работа, усвояват всички нужни умения за съответната позиция. След това към този момент е без значение дали си на конвейера във фабриката, или на телефона в първокласния офис - работата е еднообразна, дейностите ти се повтарят час след час, ден след ден, месец след месец... За кариерно развиване никой не отваря и дума, както и за някакво ново образование и доквалификация. Единственият тласък да работиш във въпросния офис остава заплатата.

Естествено, доста хора са щастливи в сходна обстановка, в която на процедура са построили комунизма. За да няма текучество, работодателите ползват най-различни хватки, познати на родителите ни от едни други времена, въпреки облечени в по-модерна опаковка. „ Облагите “, които самите чиновници шеговито назовават „ прът център секти “, са " ден на плодовете ", " ден на добротата " и така нататък Използват се и други познати от соца способи, само че с нови имена - тиймбилдинг (или уикенд на хижа в планината за целия колектив), happy Friday (или напиване за целия екип в деня на майстора), дребни награди за всички поравно и така нататък Изобщо в аутсорсинг офиса е осъществен някакъв вид дребен комунизъм.  

Всъщност цялата организация в аутсорсинг бранша може да се съпостави с добре познатата ни форма на властническо държавно ръководство - някъде надалеч от елементарните хора стои водачът, който управлява всичко. Той е неосъществим за масата и даже не живее в България. Изпраща известия до чиновниците си, с които им благодари за положителната работа, само че в действителност единственото, което го интересува, е капиталът му да се множи с напъните на българските пчели-работнички. Според измеренията в неговата татковина те му работят за жълти стотинки.    

За новаците в бранша постоянно е необходим психиатър, тъй като атмосферата и работата са напрегнати, а и отношението на чужденците към локалните им чиновници не всеки път е на равнище. Когато овладеят напрежението, някои от младежите, които нямат огромни цели в живота, в действителност се усещат щастливи и задоволени като телефонни сътрудници. За по-схватливите и началстволюбивите дори има развиване. Хващат цаката на работата и за нула време към този момент са сътрудници от четвърто равнище. Ако имат шанс, могат да бъдат покачат във „ floor walker “ (ходещ по пода). С този термин чиновниците разказват сътрудниците, които съумяват да се откъснат от синджира (слушалката) и стартират да се разхождат по етажа и да правят някаква си друга работа.  

За хората с повече упоритости и креатив обаче тази работа си е напълно изгубено време, колкото и да ни убеждава локалната власт, че с аутсорсинга Пловдив е станал съвременен и прелъстителен град, осигуряващ положителни вероятности за младежите. Вярно, в аутсорсинга са построили комунизма и работата не е като да бачкаш в Стъкларския на 3 смени или да въртиш дюнери в " Аладин ". Но надали и прът центърът на международно незнайната евроатлантическа компания е мястото, където човек желае да прекара живота си. Така че, господа от властта, по-умерено с оптимизма за младежите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР