От доклада на БАН стана ясно, че проектът АЕЦ „Белене"

...
От доклада на БАН стана ясно, че проектът АЕЦ „Белене"
Коментари Харесай

БАН препоръча на държавата да строи АЕЦ Белене

От отчета на Българска академия на науките стана ясно, че планът АЕЦ „ Белене " може да бъде осъществен и да бъде финансово жизнерадостен.
Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на формалното показване на отчета на Българската академия на науките по отношение на опциите за реализация на активите, свързани с плана АЕЦ „ Белене “.
„ Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от разбора на Българска академия на науките, беше има ли нужда от нова мощ – ще бъде ли нужна освен на България, само че и за целия район. Отговорът, който чухме е, че ще има нужда от такава “, означи министър Петкова.
„ Вторият доста значим въпрос, на който трябваше да получим отговор, беше има ли опция и при какви параметри този план може да бъде осъществен. От отчета на Българска академия на науките стана ясно, че има такива сюжети, създадени са сюжети в доста необятен диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този план може да се осъществя и той е финансово жизнерадостен “, добави тя.
По думите на министъра създаден и сюжет, при който оборудването може да бъде продадено, само че съгласно Българска академия на науките това би трябвало да бъде последната опция, защото опитът до момента демонстрира, че сходни дейности не се увенчават с триумф.
АЕЦ „ Белене “ може да бъде осъществен, в случай че бъдат реализирани параметрите, които сме показали в нашите финансови разбори, сподели проф. Александър Тасев, шеф на Института за стопански проучвания при Българската академия на науките (БАН), който показа резултатите на отчета.
Той изясни, че отговорът на въпроса за реализацията на активите на АЕЦ „ Белене “ е трябвало да мине през един в действителност сериозен разбор на всички фактори, които оказват въздействие на плана.
Проф Тасев означи, че най-лошият вид би бил, в случай че нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това което е закупено до тук, просто ще се зареже.
Резултатите демонстрират също по този начин, че присъединяване на страната в плана, взаимно със стратегически вложител, би подобрило доста финансовите резултати.
„ Държавата би трябвало да взе участие в едно такова в действителност огромно строителство “, безапелационен е специалистът.
На представянето на отчета участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителят на Българска академия на науките Юлиан Ревалски и изпълнителният шеф на "Български енергиен холдинг " ЕАД Петьо Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР