От догодина най-вероятно няма да се предоставя 5-процентната отстъпка върху

...
От догодина най-вероятно няма да се предоставя 5-процентната отстъпка върху
Коментари Харесай

Данъчната отстъпка при онлайн декларациите е на път да отпадне

От следващата година най-вероятно няма да се дава 5-процентната отстъпка върху налозите на физическите лица при онлайн обявление на приходите им. Това е едно от предложенията в данъчния пакет за 2018 година, който бе утвърден от бюджетната комисия в сряда.

В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се употребява отстъпка от 5% върху налога за довнасяне от последните три месеца на миналата година, само че не повече от 1000 лева

По данни на Министерството на финансите мярката ще спести на бюджета 1.2 млн. лева през 2018 година Според Менда Стоянова отстъпката е време да отпадне, тъй като така и така доста от декларациите към този момент се подават електронно.

Междувременно, от 1 януари 2018 година влиза в действие и признатото към този момент обвързване всички компании да подават годишната си декларация за налог " облага " единствено по електронен път.

Срокът на подаване на справката, която се дава от компаниите, за изплатените от тях през годината приходи на физически лица, се свива и вместо до 30 април ще бъде до края на месец февруари, плануват още измененията.

Дава се и опция жителите да афишират в годишната си декларация и добитите през годината необлагаеми приходи, да вземем за пример от обществени помощи, продажба на парцел или друго, а също и полученото имущество по завещание, завет или подаяние или въз основата на възобновено право на благосъстоятелност. В момента, даже да желае, жителят не може да разгласи необлагаемите си приходи, като това става единствено по време на инспекция или проверка.

Чрез измененията в данъчните закони финансовият министър Владислав Горанов за трети път ще опита да смъкна тавана на кешовите заплащания от 10 000 лева на 5000 лева, гласят още от измененията. Първия път беше по време на втория кабинет на ГЕРБ, а втория път бе в самото начало на третия мандат на Бойко Борисов, когато обаче мярката още веднъж не събра парламентарна поддръжка и таванът остана 10 000 лева, въпреки че МФ бе предложило график, по който той да падне на 1000 лева до няколко години. Сега се предлага само стесняване до границата от 5000 лева, само че не е ясно дали и този път предлагането ще мине.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР