От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940

...
От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940
Коментари Харесай

Минималната заплата може да стане 940 лв. от 2024 г.

От следващата година минималната работна заплата се планува да доближи 940 лв. месечно, заяви в изявление за БНР министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за актуалната година, който ще бъде препоръчан на идващия парламент.
През 2025 година индикаторът ще се усили до 1038 лв., а година по-късно - до 1128 лв..
В края на мандата си 48-ото Народно заседание одобри ремонти в Кодекса на труда, съгласно които Министерският съвет ще дефинира годишно минималната работна заплата за страната " в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година ". Заплатата за съответната година обаче не може да е по-ниска от избраната за миналата година. Бизнесът обаче разгласи, че тази формула опонира на евродирективите и сезира за нея Европейската комисия.
За първи път приходите не са планувани консервативно, изясни още Велкова пред БНР, само че с цел да се подсигури, финансовото министерство ще предложи два буфера в Бюджет 2023.
" Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски и другият буфер е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през четвъртото тримесечие, при изискване че не се нарушава салдото ", сподели министърът.
Тя добави, че Бюджет 2023 ще бъде направен от служебното държавно управление с предложение за недостиг до 3%. В него ще се заложи индексация на пенсиите по швейцарското предписание от 1 юли, което значи малко над 12% нарастване. Ще се обезпечи 10% растеж на заплатите в бюджетната сфера единствено за тези звена, които не са получили нарастване през 2022 година Ще се подсигурява растеж на учителските заплати, тъй че техният размер да не пада под 125% от междинната работна заплата за страната. Ще се плануват всички нужни бюджетни разноски за осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност, както и за работа по оперативните стратегии.
Докладът до Министерски съвет за правене на концепцията за бюджета, който провокира доста мнения през седмицата, изрично не е изминал от финансовото министерство, сподели още Велкова пред БНР.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР