От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на

...
От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на
Коментари Харесай

Министър Живков чака ЕК до дни да одобри компенсациите за бизнеса заради скъпия ток |

От през днешния ден стартира практическото използване на програмата за компенсиране на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия, която бе призната от държавното управление на 26 октомври и изменена на 6 ноември. Това сподели на брифинг в Министерството на енергетиката отрасловият министър Андрей Живков.

Той и неговият екип оповестиха пред публицисти почналото сключване на контракти с търговците на електрическа сила, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти и оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия.

Министерството на енергетиката подписа първите контракти с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН. До края на седмицата следва да се подпишат съглашения с общо 67 снабдители, което ще подсигурява компенсирането на всички небитови крайни клиенти.

Това е следващата стъпка, която предприе държавното управление в помощ на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия, подчертава министър Живков. Той напомни към този момент влязлата в действие методика за смяна на цените на доставчика от последна инстанция, с помощта на което тези цени са понижени с до 30 лв/мвтч, както и анулацията на застраховките като тип поръчителство при търговията на борсата.

По програмата за компенсиране сметките на общо към 630 хиляди компании ще бъдат понижени с по 110 лв/мвтч употребена електрическа енергия. Тъй като периодите за фактуриране на другите сдружения е друг, преди дни държавното управление промени програмата, давайки опция на министъра на енергетиката да дефинира в типовия контракт, подписан с доставчиците, разнообразни дати за даване на заявки, за приемане на нужната информация от фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и за възобновяване на получената отплата от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промените в програмата плануват също опция фактури, по които се дължи отплата, само че са издадени преди сключване на контракта сред МЕ и съответния снабдител, да бъдат включени в компенсирането. Така подсигуряваме, че помощта ще доближи до всички небитови крайни клиенти и всички ще имат опция да се възползват от обезщетенията, разяснява министър Живков.

Реалните разплащания по програмата ще започват след утвърждение на помощта от Европейската комисия. Имаме уверения, че това ще се случи в границите на няколко дни, по този начин, както е било и в други страни, разясни енергийният министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР