От днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне

...
От днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне
Коментари Харесай

МЗХГ започва последния етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта

От през днешния ден стартира последният стадий на самолетно снимане за правене на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна, оповестяват от Министерството на земеделието. Тя е значима, тъй като данните от нея се употребяват при пресмятане на директните заплащания на земеделците.

Обновяването на ЦОФК стартира през 2016 година и се реализира в границите на интервал от четири години, като годишно се снима по към една четвърт от територията. До момента самолетно снимане е направено в над 16 области от страната. При удобни климатични условия снимането за 2019 година би трябвало да завърши до края на месец юли. To ще обхване напълно или отчасти областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните с Република Сърбия региони в областите София и Перник.

Заснемането се прави с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи нужното качество на получената карта, твърдят от агроведомството.

Земеделците помнят сериозен скандал, обвързван с ортофотокаратата. От близо 6000 фермери беше поискано да връщат към този момент получени за 2009 година субсидиии, защото направените инспекции по обновената година по-късно карта посочили огромни разминавания.

Данните от картата се употребяват в Системата за идентификация на земеделските имоти (СЕЗП), която е съществена подсистема на Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК). Именно заради тази причина, те би трябвало да са оптимално настоящи и достоверни, защото се употребяват при пресмятане на директните заплащания на земеделските стопани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР