От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа.

...
От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа.
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От през днешния ден стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този газопровод трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този план значи независимост - независимост от зависимостта от съветски газ.

Такива думи насочи в речта си ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на церемонията по формалното разкриване на газова връзка сред България и Гърция.

" България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира една ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа. Този газопровод промени обстановката както за енергийната сигурност на България, по този начин и за тази на Европа ", добави фон дер Лайен.

Тя изрече благодарности към екипа на интерконектора и на всички български и гръцки държавни управления и управления, които са подкрепили той да се осъществя. Председателят на Европейска комисия уточни, че през миналия месец са работили за това Европа да има задоволително газ за зимата и благодари за помощта в тази тенденция на президента на Азербайджан Илхам Али, както и на " сътрудниците и приятелите от Норвегия, Съединени американски щати и доста други страни, които ни помогнаха в тези сериозни моменти ".

По думите ѝ Европа разполага с всичко належащо, с цел да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля.

" Ние сега сме изправени още веднъж на сериозен кръстопът. Енергийната рецесия е сериозна, забележителна и съм уверена, че можем да се оправим с нея, само че въпреки всичко е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да разреши да се понижат разноските и цените за силата за семействтата, семействата и бизнесите ", добави фон дер Лайен.

Чрез газовата връзка се планува България да получава към 3 милиарда куб. м газ на година - съвсем колкото е годишното ползване на природен газ в страната. Общата стойност на оборудването е над 240 млн. евро, като от тях Европейска комисия даде безплатно на страната 45 млн. евро за предпроектни изследвания и още 35 млн. евро по оперативна стратегия.

Europe has everything it needs to break free from Russian fossil fuels.

The inauguration of the
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР