От днес започва мащабна реконструкцията на жп гара Подуяне. Проектът

...
От днес започва мащабна реконструкцията на жп гара Подуяне. Проектът
Коментари Харесай

Реновират жп гара Подуяне с 3 милиона лева

От през днешния ден стартира огромна реконструкцията на жп гара " Подуяне ".

Проектът на стойност близо 3 миилона лева се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година ".

На 25 април бяха подписани договорите за реорганизация на жп гарите Подуяне и Искър. Двете съществени софийски гари ще бъдат напълно актуализирани през идващите 12 месеца.

Гаровите комплекси Подуяне и Искър са част от жп линията София - Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За 2017 година броят на идващите и заминаващи пасажери по това направление са 1.4 милиона.

Обхватът на плана включва цялостно възобновяване на приемните сгради, нови енергоефективни, високотехнологични съвременни съоръжения - електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и планиране и осъществяване на градивно подсилване и саниране на детайли на постройките.

След реконструкцията железопътните гари ще дават удобна, безвредна и налична среда за пасажерите и личния състав, настояват от транспортното министерство.

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне е " Инфраструктурно строителство " АД, а цената на контракта възлиза на 2 903 166.23 лева без Данък добавена стойност. За да се резервира достоверният тип на втората по величина жп гара в София - Подуяне, е планувано зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Реконструкцията на гаров комплекс Искър е Консорциум ще се извърши от обединяване " Гара Искър 2018 ", състоящо се от компаниите " Среги " ООД и " ТИТ Инженеринг " ЕООД. Стойността на контракта му е за 1 212 239 лева без Данък добавена стойност.

Очаква се строителните работи да приключат през 2020-а.

През август предходната година от транспортното министерство оповестиха, че три основни жп гари у нас ще бъдат осъвременени със средства от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 " (ОПТТИ). Одобрен е бил планът за реорганизация на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на плана е 7.4 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лв.. Предвижда се цялостно възобновяване на приемните сгради и прилежащите перони, възстановяване на градивното положение на постройките, създаване на системи за енергийна успеваемост, внедряване на модерни осведомителни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на близките пространства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР