От днес започва изплащането на еднократна добавка от 70 лева

...
От днес започва изплащането на еднократна добавка от 70 лева
Коментари Харесай

Министър Гьоков: От днес започва изплащането на 70 лв. добавка за Великден за всички над 2 млн. пенсионери

От през днешния ден стартира изплащането на еднократна добавка от 70 лв. за Великден за всички над 2 млн. пенсионери.

Тя ще се получава през пощенските станции или по банков път без значение от типа и размера на тяхната пенсия. Във времена на рецесия държавното управление реши, че би трябвало да бъдат подкрепени всички. Такива са и упованията на всички пенсионери “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия.

Той акцентира, че коронавирус добавката от 60 лева към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на юни. „ Целта ни е от 1 юли да приемем решение за осъвременяването на пенсиите, с което да не се допусне приходите на възрастните хора да намалеят след отпадането на заплащанията за коронавирус “, изясни министърът на труда и обществената политика.

Георги Гьоков напомни, че съгласно в този момент настоящото законодателство от 1 юли пенсиите би трябвало да се усилят с 6,1%, което няма да компенсира отпадането на добавката. Той изясни, че работна група с специалисти на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и Националния застрахователен институт прави калкулации и ще предложи разнообразни разновидности за осъвременяване. Една от идеиите е да се вкара антиинфлационна добавка, която да се преценява с растежа на повишаването на храните и стоките от първа нужда. Друг вид е да се промени формулата на швейцарското предписание, с цел да може увеличението на пенсиите да отразява в по-голяма степен инфлацията. „ Накрая Народното събрание ще вземе решение кой вид да приложи “, сподели министър Гьоков.

„ Светът е в рецесия, освен в България има инфлация. Навсякъде се подхващат сходни ограничения. В Германия има невиждано нарастване на пенсиите. Не мога да се съглася, че с цел да не предизвикваме инфлацията, би трябвало да оставим хората гладни. Ще поддържаме хората. Това се прави по целия свят “, сподели министър Гьоков.

Той уточни, че все още няма пенсионер с пенсия за цялостен застрахователен стаж и възтраст, който да получава по-малко средства от прага на беднотия от 413 лева Министър Гьоков напомни позицията си за отпадане на тавана на пенсиите и уточни, че сега той лимитира към 34 000 пенсионери.

„ Няма да приемем заледяване на минималната заплата, ще настояваме за увеличение й като лост за повдигане на приходите на всички българи “, съобщи министърът на труда и обществената политика. Той добави, че в бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2022 година разноските за поддръжка на хората са се нараснали с 350 млн. лева
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР