От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите

...
От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите
Коментари Харесай

Само с 4 стъпки и всеки ще може да заяви час за ваксинация онлайн

От през днешния ден стартира да работи електронен указател, в който жителите ще могат да си запазят час за слагане на ваксина против COVID-19. Системата ще бъде отворена в 17.00 ч., заяви Ивайло Филипов, шеф на " Информационно обслужване ", заяви Българска национална телевизия.

Чрез този указател в 4 лесни стъпки всеки жител може да резервира час в центровете за имунизация в страната.

На първа стъпка се попълнят данните от персоналната карта. При втората стъпка всеки ще може да уточни желана ваксина, която желае да му бъде сложена.

След това потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъде ваксиниран. След попълване на нужната информация може да изберете канал за противоположна връзка - посредством известие или имейл.

Системата работи с една седмица напред - опцията за опазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за интервала от 11 до 25 март.

" Тази система дава опция за така наречен " електронни зелени коридори " и 24 часа преди датата на определения час на жителите ще бъде изпращано уведомление по мечтан от тях канал, с цел да го подсети за часа на имунизацията му ", изясни Ивайло Филипов. А всички, които са имунизирани с първа доза, ще бъдат регистрирани в системата и ще получат уведомление за втората доза.

Системата е единствено за имунизационните центрове и не обгръща общопрактикуващите лекари.

Системата е построена по този начин, че автоматизирано ревизира данните на всеки жител, с цел да се избегнат неточности. Грешно попълнено или поле не се оцветява, с цел да се избегнат опитите за корист с персонални данни.

" За да може всеки жител да си избере ваксина и да се подкрепи логистичното систематизиране на имунизацията, има опция всеки да избере ваксина или да не избира съответна. Има и бутон за единодушие за обработка на персонални данни. Може да се избере имунизационен център или лечебно заведение, където да се извърши имунизацията, както и часови диапазон за имунизация. Ключово е осведоменото единодушие. Всеки човек може да изтегли формуляр и да го попълни и да го носи със себе си ", изясни още при представянето на функционалностите Ивайло Филипов от " Информационно обслужване ".

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат скупчванията пред имунизационните центрове, разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов.

" Идеята на електронния указател е да може да се плануват нужните количества ваксини от всеки тип във имунизационните центрове ", подчертава той.

" Ако има дефицит на ваксина имаме опция да осведомяваме хората по телефона, без да отидат във имунизационния център, да чакат и да няма ваксина, концепцията е ние да сме дейната страна в тази посока ", изясни министърът.

Хората ще могат и да поправят записаните часове. Има опция да се откаже в началото записан час и да се запише нов, като първият автоматизирано ще се освобождава.

Очаква се през идната седмица да завърши имунизирането на хората от фаза 3 и 4, заяви още здравният министър след показване на електронния указател.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР