От днес започва 72-часовото тестване на ремонтираното трасе на трамвай

...
От днес започва 72-часовото тестване на ремонтираното трасе на трамвай
Коментари Харесай

Трасето на трамвай №5 тръгва тестово, но ще тръгне ли окончателно?

От през днешния ден стартира 72-часовото тестване на ремонтираното трасе на трамвай №5 в София - от Съдебната палата до Овча купел, заяви БНР.

Първият стадий от ремонта стартира на 12 април 2021 година, и се чака да продължи най-малко още година, само че има действителна заплаха вторият стадий, който би трябвало да минава през бул. " Цар Борис III ", да не продължи, изясни кметицата Йорданка Фандъкова.

" Проблемът е, че към момента няма приета  методика за индексация на цените. Много от компаниите не желаят да стартират без тази индексация. Това важи и за бул. " Цар Борис Трети " - реконструкцията на трамвайния релсов път. За втория стадий сега имаме съществени диалози с изпълнителите, те се двоумят дали да продължат нагоре и чакаме по този начин, както беше стихотворец ангажимент от държавното управление, да се  вземе решение на Министерски съвет и да бъде призната методиката ", разяснява тя.

Цените на строителните материали внезапно се повишиха в последните месеци и компаниите рискуват да работят на загуба, в случай че изпълнят ремонта по старите цени. Пари за него има - по Оперативна програма " Райони в напредък ".

Свършеното до момента обаче към този момент е обект на сериозна рецензия, както съвсем всеки огромен ремонт в столицата.
Спаси София: Некачествено строителство на всяка крачка
Според гражданската организация " Спаси София " и техния водач - самостоятелния общински консултант Борис Бонев, новото трасе е изпълнено с недостатъци и към този момент тук-там се разрушава.

" Констатирахме некачествено строителство на всяка крачка при нашата инспекция. Най-фрапиращото е, че релсите са бетонирани изкривено, което ще докара до лъкатушене, звук и трептения от трамваите. Предупредихме още преди месеци за този проблем, само че Общината си затвори очите. Това е безвъзвратен недостатък, защото не може да бъде отхвърлен без изкъртването на цялата релсова структура. Как е допустимо това да не е видяно от ръководещите София и надзора? ", разяснява Бонев.

Шахтите към този момент се разрушават, някои от тях са бетонирани или запушени и няма да разрешат отводняване на трасето. Мазилки, подпорни стени и бордюри пък към този момент се разлепят и изронват, означават от Спаси София.

Според тях Фандъкова е унищожила и следващ жив плет, който служи като преграда за шума и прахта към бул. " Цар Борис III ". Според тях строителният надзирател на обекта - общинското дружество Софинвест - си е затваряло очите за проблемите.

" Ако обектът бъде признат в такова положение, без да се отстранят дефектите и без санкция за изпълнителя, това ще бъде поредна индикация за голямата корупция, превзела Столичната община! Ако би трябвало, ще подадем сигнали до европейските институции, само че няма да се откажем. Подобни резултати след изсипани 50 млн. лева не са нито естествени, нито допустими за софиянци! “, отсича Бонев.

Всъщност, Столична община постоянно постанова санкции на изпълнителите за сходни проблеми, само че в множеството случаи те са дребни спрямо облагата от самия ремонт. Общината обаче непрекъснато извинява закъснения на поправки, като в предходните 2 години пандемията бе най-ефективното опрощение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР