От днес започна приема на заявления за подпомагане по подмярка

...
От днес започна приема на заявления за подпомагане по подмярка
Коментари Харесай

Земеделските стопани могат да подават заявления за извънредно подпомагане

От през днешния ден стартира приема на заявки за подкрепяне по подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година,  за това осведомят от Областната дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ в Русе.

Според регионалния шеф Анатоли Станев сходни механизми дават избрана степен на сигурност измежду заетите в селското стопанство, изключително в сегашната динамична и сложна за прогнозиране обстановка. „ Сигурен съм, че с общи старания и поддръжка от страна на страната ще се откри най-правилния метод за справяне с насъбраните през годините проблеми в този бранш. България има огромни обичаи в земеделието и отглеждането на животни и би трябвало да създадем всичко допустимо да ги съхраним и да насърчим повече младежи към тези действия. За страдание спорът в Украйна поставя спомагателен отрицателен отпечатък върху редица сфери, измежду тях се оказват и родното земеделие и отглеждане на животни “, разяснява Станев. „ Считам, че страната би трябвало да продължи да подкрепя хората от най-засегнатите сектори “, добавя още регионалният шеф.

Един аграрни собственик ще може да получи подкрепяне в размер на не повече от избраната оптималната помощ от 15 000 EUR, равняваща се на левовата равноценност на 29 337 лв.. Финансовата помощ е под формата на еднократно платима сума като незабавна безплатна финансова помощ, а мярката е ориентирана към земеделските стопани, като поддръжката по нея има за цел да способства за продоволствената сигурност, за превъзмогване на пазарните несъответствия и непрекъснатост на стопанската им активност. Заявленията за подкрепяне ще се одобряват до 5 декември тази година в общинските служби по земеделие по непрекъснат адрес на претендента – физическо лице или адрес на ръководство на претендента – юридическо лице или едноличен търговец. На подкрепяне подлежат аграрни стопани, осъществяващи активност на територията на страната в секторите „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “.

Допустими за подкрепяне по подмярката са аграрни стопани, които са кандидатствали по схемите за обвързано с производството подкрепяне по член 18, т. 1-8 и член 35, т. 4 от Наредба № 3 от 2015 година за изискванията и реда за използване на схемите за директни заплащания през Кампания 2021 и Кампания 2022 г.; или са кандидатствали по схемата за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда (зелени директни плащания), и по схемите за обвързано с производството подкрепяне по член 18, т. 9-15 от Наредба № 3 от 2015 година през Кампания 2021 и Кампания 2022 година или са кандидатствали за подкрепяне по схемата за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда (зелени директни плащания), и са осъществявали активност в направление „ розопроизводство “ и/или „ винени лозя “, и/или са отглеждали „ слънчоглед “ през акция 2021 и акция 2022 година или са регистрирани за стопанската година 2021-2022 година с площи с култивирани гъби или са притежатели на телета за угояване – мъжки от 6 месеца до 24 месеца, и/или на телета за угояване от 6 месеца до 24 месеца от профилирани месодайни породи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР